Srbija se nada trećoj milijardi

Nadležni u Srbiji očekuju tri milijarde dolara stranih investicija do kraja godine, iako se odustalo od prodaje Telekoma.

Izvor: Novosti

Subota, 11.06.2011.

02:30

Default images

Vodeći eksperti su na Svetskom ekonomskom forumu u Beču zaključili ono što se već dugo nazire - kapital i ulaganja defitivno se sele u Aziju. Nadležni u Srbiji veruju da nas taj trend neće značajno pogoditi.

U prvom kvartalu ove godine zabeleženo je 500 miliona dolara stranih direktnih investicija, izvesna je transakcija „Deleza“ za „Delta Maksi“, pa bi ovu godinu, procenjuju u Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA, trebalo da završimo sa najmanje tri milijarde dolara. U ovoj godini trebalo bi da se nastave ranije dogovorena ulaganja. Poslove će nastaviti „Beneton“, „Jura“, „Leoni“, „Pompea“...

"Razgovaramo sa još jednim brojem značajnih investitora, ali je još rano da izlazimo sa naznakama. U obavezi smo čuvanja poslovne tajne. Imamo i određeni broj dogovorenih investicija, koje će početi da se realizuju u 2012. godini. Smatramo da odlazak investitora u Aziju neće uticati na privlačenje stranih direktnih investicija u Srbiju, jer se radi o drugačijim vidovima. U Aziju se investira kao u tržište u ekspanziji, potrošačko tržište. Mi smo mala zemlja i nismo im tako interesantni, već kao nova lokacija za proizvodne delatnosti", objašnjava Božidar Laganin, direktor SIEPA.

Prednost Srbije, iz ugla investitora, jesu ugovori o slobodnoj trgovini, koji otvaraju vrata tržišta od skoro milijardu potrošača. Za ulagače kojima je vreme isporuke robe bitan faktor, prednost je i geografski položaj u Evropi.

"Imamo logistički resurs, jer se nalazimo na dva evropska koridora. Prednost je i naša radna snaga koja nije najjeftinija, ali je tehnički potkovana. Na početku godine smo projektovali strane investicije u iznosu od četiri milijarde dolara, ali je ta projekcija zasnovana na najavljenoj privatizaciji „Telekoma“ od koje se odustalo. Sa preostala tri kvartala premašićemo iznos od tri milijarde dolara", dodaje Laganin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: