Srpski turisti potroše 800 mil. EUR

U prva tri meseca ove godine turisti iz Srbije potrošili su u inostranstvu 141 milion evra, što je za 10,2 odsto više nego u istom periodu prethodne godine,

Izvor: Press

Subota, 11.06.2011.

00:04

Default images

Procenjuje se da će do kraja 2011. Srbi ostaviti u drugim zemljama 800 miliona evra, što je znatno više nego prošle i pretprošle godine.

Naime, u 2009. građani Srbije potrošili su u inostranstvu 686 miliona evra, a 2010. ta cifra se popela na 724 miliona.

"Na osnovu tih podataka u ovoj godini možemo očekivati devizni odliv od oko 800 miliona evra. Rast potrošnje u inostranstvu dokaz je da je delu stanovništva Srbije zaista bolji standard. Procenjuje se da je reč o petini srpske populacije koja bolje živi i više troši", ističe ekonomista Miodrag Zdravković. Stručnjaci procenjuju da ćemo ove godine najviše novca ostaviti u Grčkoj, i to oko 300 miliona evra, zatim u Crnoj Gori 150 miliona evra, BiH 50 miliona evra i Makedoniji blizu 40 miliona evra.

Zdravković kaže da "u Makedoniji dolasci i noćenja iz Srbije čine oko 14 odsto ukupnih poseta, a u BiH 14,7 odsto. Grčkoj su prošle godine posebno značajni bili turisti iz Srbije jer su delom kompenzovali manju posetu gostiju iz velikih zemalja EU. Građani Srbije su u prvom tromesečju ove godine i šesti po broju noćenja u Hrvatskoj, ali je to posledica poslovnih odlazaka, pa je izvesno da će do oktobra taj broj opasti".

"Interesantno je i da su, prema podacima Statističkog godišnjaka Crne Gore, srpski turisti nakon prodaje svojih nekretnina ruskim kupcima smanjili broj odlazaka u Crnu Goru. Zbog toga je od 2005. do 2009. broj odlazaka iz Srbije smanjen za oko 100.000, a noćenja za oko 750.000, za koliko je povećan broj dolazaka i noćenja iz Rusije. I pored toga, građani Srbije su najvažniji za turizam Crne Gore, BiH i Makedonije, pa onda Grčke", dodaje Zdravković.

Prema njegovom mišljenju, dobro je što je i devizni priliv od turizma u Srbiji porastao, pa je od januara do marta ove godine u zemlju, po tom osnovu, ušlo 113 miliona evra, dok je ta cifra u istom periodu prethodne godine bila 106 miliona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: