Beograd vraća novac od legalizacije

Vlasnik kuće od 100 kvadrata u Kaluđerici koji je platio legalizaciju 269.560 dinara sa popustom od 60 odsto krajem juna može da očekuje novčani dobitak.

Izvor: B92

Subota, 11.06.2011.

00:03

Default images

Grad bi trebalo da mu vrati 262.821 dinar! To znači da će ga legalizacija koštati svega 6.739 dinara.

Tolika je nadoknada za ozakonjenje 100 kvadrata u petoj zoni, kojoj pripada i Kaluđerica, pod uslovom da u kući živi četvoro srodnika.

Jer, novim pravilnikom o legalizaciji uvedeni su dodatni popusti – za sve kuće i stanove do 100 kvadratnih metara legalizacija se umanjuje za 99 odsto na svakih 25 kvadrata po članu domaćinstva, a na sledećih 100 za 60 odsto. "Da svi oni koji su pre novog pravilnika platili za naknadno uvođenje svojih domova u okvire zakona ne bi bili zakinuti u poređenju sa onima koji u postupak ulaze tek sada, sa drastično većim popustima, grad je na predlog gradonačelnika odlučio da im vrati razliku u ceni", kaže Predrag Vučić, sekretar za legalizaciju.

On navodi da "građani koji su ranije imali pravo na umanjenje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta za 60 odsto do 100 kvadrata i 50 procenata za kuće do 300 kvadrata sada mogu da preugovore visinu naknade. Razlika između iznosa naknade koji je plaćen na osnovu zaključenog ugovora i preugovorene cene (koja se obračunava prema novim popustima) biće vraćena podnosiocima zahteva".

"Oni treba do 31. decembra ove godine da podnesu zahtev organu, opštini ili nadležnom sekretarijatu koji im je izdao građevinsku i upotrebnu dozvolu", objašnjava Vučić.

Da bi mogli da računaju da će im uplaćena sredstva biti vraćena, vlasnici kuća i stanova moraju da ispune iste uslove kao i oni koji po novim pravilima zaključuju ugovor sa Direkcijom za građevinsko zemljište. Oni treba da dokažu da je reč o objektu koji je sagrađen do 11. septembra 2009. godine, da je podnosilac zahteva stekao pravo svojine na toj građevini do 5. aprila 2011. godine, da je time trajno rešavao svoje stambeno pitanje i da on ili članovi njegovog porodičnog domaćinstva nemaju drugu nepokretnost na teritoriji grada.

Upitan da li je ovakva odluka grada retroaktivna primena Zakona o planiranju i izgradnji, Vučić kaže da „nije reč o retroaktivnosti, nego Gradska uprava preugovaranjem želi da ispravi nepravdu i da obešteti one ljude koji su bili savesni i na vreme legalizovali svoje domove”.

Prema podacima direkcije, lane je u postupcima legalizacije zaključeno 1.715 ugovora za plaćanje naknade za uređivanje zemljišta, a za prva tri meseca ove godine 376 ugovora. Koliko će novo rešenje olakšati gradski budžet Vučić kaže da je sada teško proceniti zato što je svaki predmet priča za sebe i tek treba utvrditi koliko svako domaćinstvo ima članova, od čega zavisi koliko im novca treba vratiti.

"Ovakvom odlukom grad je pokazao da njegov cilj nije bio da popuni kasu, nego da se legalizacija konačno okonča", izričit je gradski sekretar za legalizaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: