Zakonita doplatna parking karta?

Naplata doplatne karte za pakring je zakonita i Ustavni sud nije doneo odluku o neustavnosti doplatne karte, kaže Boban Kovačević, direktor JKP Parking servisa.

Izvor: B92

Subota, 11.06.2011.

00:30

Default images

On je demantovao navode u medijima, prema kojima je odlukom Ustavnog suda naplata doplatne karte za parking proglašena neustavnom i po kojoj je dat rok gradskim vlastima u Beogradu da usklade odluke o naplati parkinga.

Milija Lazarević, vođa pravnog tima i zamenik direktora JKP Parking servisa, kaže međutim, da je Ustavni sud na predlog Grada odlučio da prekine postupak na 90 dana i da je kao meru uputio Grad da usvoji dokumenta kojima će naplata doplatne karte biti preciznije regulisana.

"Namera je da se kroz izmene pojedinih odredaba otklone sve nejasnoće u pogledu doplatne karte. Parking servis vrši kontrolu vozila na javnim parkiralištima.Doplatna karta se izdaje za vozila koja su propisno parkirana u zonskom sistemu patrkiranja, ukoliko parkiranje nije plaćeno ili je vozilo parkirano u zoni duže od vremenskog ograničenja. Ne može se govoriti o postojanju bilo kakvog sobraćano prekršaja, jer doplatna karta nije karta za prekršaj", dodaje Lazarević.

U saopštenju se navodi da je doplatna karta ustvari, parking karta kojom se naplaćuje cena usluge korišćenja parking mesta u zoniranom području u kojem je parkiranje vremenski ograničeno.

Cena doplatne karte utvrđuje se na isti način kao i cena svake druge komunalne usluge na osnovu Odluke Upravnog odbora preduzeća i uz saglasnost nadležnog organa Skupštine grada, stoji u saopštenju.

Parking servis nema pravo da kažnjava?

Pravnik Vladimir Todorić, koji je pokrenuo inicijativu da se pred Ustavnim sudom ispita zakonitost odluke o naplati doplatnih karata kaže za B92 da tvrdnja preduzeća Parking servis nije istinita, i objašnjava da je Grad Beograd zahtevom da se pauzira postupak pred Ustavnim sudom, praktično priznao da je doplatna karta nezakonita.

"Na velikom sastanku 12. maja kome su prisustvali predstavnici svih gradova gde se naplaćuju doplatne karte za parking Grad Beograd je u postupku pred Ustavnim sudom iskoristio član. 55 Zakona o Ustavnom sudu i zatražio zastoj posupka. A tim zahtevom je upravo priznao da u procesu naplate doplatne karte bilo nezakonitosti", navodi Todorić.

Naime član 55. Zakona o Ustavnom sudu kaže:

"U toku postupka, a na zahtev donosioca osporenog opšteg akta, Ustavni sud može, pre donošenja odluke o ustavnosti ili zakonitosti, zastati sa postupkom i dati mogućnost donosiocu opšteg akta, da u određenom roku otkloni uočene neustavnosti ili nezakonitosti. Ako u određenom roku neustavnost ili nezakonitost ne bude otklonjena, Ustavni sud će nastaviti postupak".

S obzirom na to u kojim uslovima Ustavni sud uvažava zahtev za zaustavljanje postupka ocene ustavnosti, Todorić tvrdi da je očigledno da je potez Grada Beograda shvaćen kao priznanje greške, i prilika da otkloni nezakonitosti.

Grad Beograd dakle sad ima priliku da izmeni akta koja uređuju naplatu parkinga i da odkloni odredbe koje su proitvne Ustavu, tvrdi Todorić.
On dodaje i da je naročito problematično to što se neplaćanje za parking mesto tretira kao prekršaja i to što JKP „Parking servis“ samostalno formira visinu doplatne karte i time puni svoj budžet. Doplatna karta predstavlja kaznu, a „Parking servis“ nema pravo da kažnjava. Pravo na naplatu kazne imaju državni organi kojima je zakonom povereno to ovlašćenje", kaže Torodić.

On objašnjava da prema članu 287. Zakona o obligacionim odnosima subjekat koji pruža uslugu može u slučaju neplaćanja usluge da predvidi kamatu, ali ne sme da postoji ugovorna kazna.

"Sadašnjim sistemom je uspostavljeno pravilo da onaj ko vam naplaćuje uslugu taj vas i kažnjava, jer cena parkinga za sat vremena je 30 dinara, a doplatna karta trenutno iznosi 1.870 dinara. To bi vam bilo isto kao da ukoliko jedan dan zakasnite sa plaćanjem Infostana, oni vam odmah odrede drugu kaznenu sumu koju treba da platite. Zakon o obligacionim odnosima zabranjuje takvo ponašanje, jer bi ukoliko se to dozvoli logično bilo da onaj ko naplaćuje uslugu napravi takav sistem koji favorizuje kaznu, i koji vas praktično tera da non stop plaćate višu cenu", objašnjava Torodić.

Prema njegovim rečima vrlo je bitno shvatiti i relaciju Parking servisa i Grada, jer ovaj sitem naplate doplatne karte praktično puni budžet JKP Parking servisa, što je protivzakonito, jer novac od naplata kazni za koju ingirencije imaju državne institucije treba da ide u budžet grada ili republike.

"Parkiranje je regulisano Zakonom o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima. Kaznenim odredbama iz ovog zakona nije predviđen prekršaj za neplaćanje usluge parkiranja u tačno određenom periodu niti je moguće po drugim opštim aktima klasifikovati doplatnu kartu kao prekršaj ", kaže pravnik Vladimir Todorić, koji od 2004. godine pokušava da dokaže da naplaćivanje doplatne karte na ovaj način nije po zakonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: