Vlada rekla "ne" Austrijancima

Vlada Srbije odlučila je da ne prihvati ponudu Telekoma Austrije da za 51 odsto akcija plati 1,1 milijardu evra jer ne ispunjava finansijske uslove tendera.

Izvor: Beta

Četvrtak, 05.05.2011.

15:26

Default images

"Najvažnija odluka koju je vlada donela na današnjoj sednici je da ne prihvati ponudu 'Telekoma Austrija' za kupovinu 51 odsto akcija 'Telekoma Srbija", rekao je šef vladine Kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović.

Vlada je, takođe, zadužila Ministarstvo finansija da obavesti "Telekom Austrija" o toj odluci i da okonča postupak prodaje "Telekoma Srbija", dodao je on.

Mihajlović je kazao da je vlada na današnjoj sednici u potpunosti upoznata sa procesom prodaje i prihvatila je preporuke Radne grupe za prodaju "Telekoma Srbija".

Na pitanje novinara da li je bilo reči šta će biti sa projektima koji je trebalo da budu finansirani novcem od prodaje "Telekoma", Mihajlović je kratko odgovorio da nije.
Radna grupa za prodaju Telekoma preporučila je juče Vladi da odbije ponudu Telekoma Austrija, koji je bio jedini ponudjač i koji je u inoviranoj ponudi ponudio da isplati 800 miliona odmah a maksimalno 300 miliona u ratama u narednih devet godina.

Tender za prodaju 51 odsto kapitala u Telekomu Srbija raspisan je 20. oktobra prošle godine, a Vlada Srbije je kao minimalnu cenu za prodaju tog udela odredila sumu od 1,4 milijarde evra.

Telekom Austrija dostavio je juče uslovnu ponudu za kupovinu 51 odsto akcija Telekoma Srbija, ponudiviši 1,1 milijardu evra umesto prvobitnih 950 miliona.

Ta uslovna ponuda se sastojala od sledećih elemenata: isplata u gotovini u visini od 800 miliona evra, kao i godišnje isplate u vremenskom periodu od devet godina nakon zaključenja transakcije.

Vlada je tender za Telekom Srbija raspisala 20. oktobra 2010, a rok za dostavljanje obavezujuće ponude je istekao 21. marta ove godine, nakon čega je Vlada Srbije dva puta produžavala rok za poboljšanje ponude, a drugi dodatni rok istekao je juče u 14 časova.

Dokumentaciju je otkupilo sedam stranih kompanija, ali je jedinu ponudu dostavio Telekom Austrija.

Austrijanci su prvobitno ponudili 950 miliona evra za 51 odsto kapitala srpske kompanije i 450 miliona evra za investicije u naredne četiri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: