Skuplja setva za 40 odsto

Po procenama stručnjaka Srbija će ove godine imati najskuplju, ali i najslabiju setvu u poslednjih nekoliko godina jer su uvećani izdaci.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.04.2011.

12:41

Default images

Cene goriva stalno rastu, znatno su povećane i cene mineralnog đubriva, a u isto vreme, država još nije usvojila uredbe kojima se regulišu podsticaji u poljoprivrednoj proizvodnji.

Prema proračunima, setva će biti skuplja za najmanje 40 odsto. Uz povećanje cena, poljoprivrednici su izloženi dodatnom pritisku, jer Vlada još nije donela uredbe o podsticajima, koje su, ranijih godina, uvek u ovo vreme već bile usvojene. Zato ratari ne znaju koliko bi novca po hektaru trebalo da dobiju i hoće li, uopšte, tog novca i biti” , precizira Đorđe Bugarin, sekretar Udruženja poljoprivrede, Privredne komore Vojvodine. Upravo zbog toga, kako kaže Bugarin, gotovo je sigurno da će poljoprivrednici štedeti na mineralnom đubrivu, pa i na semenu, i da će njive biti lošije zasejane.

“Kada se setva uradi siromašno, nema kasnije prihrane koja bi to mogla da ispravi. Samim tim, verujem da ćemo prekinuti dobar niz koji smo imali s rodom kukuruza, a gotovo sam siguran da će i ostale kulture imati manji rod nego ranijih godina” , upozorava Bugarin.

Bugarin misli da bi država u ovoj situaciji, svim poljoprivrednim proizvođačima trebalo vrlo brzo da ponudi povoljne kratkoročne kredite, s regresiranim kamatama, koje bi mogli da dobiju preko zadruga ili organizatora proizvodnje.

Na taj način bi ratari došli do neophodnog novca za setvu, a država bi bila sigurna da će ovaj posao biti urađen na vreme i da će Srbija imati dovoljno hrane.

Miroslav Kiš, presednik Upravnog odbora Asocijacije poljoprivrednika Vojvodine, takođe upozorava na loše uslove za setvu.

“U vreme kada se svuda u svetu ulaže u proizvodnju hrane, i kada su cene poljoprivrednih proizvoda sve veće, naša država poljoprivrednike ponovo stavlja na poslednje mesto . I pored toga, siguran sam da će njive biti zasejane, jer mi ratari jednostavno ne znamo a da ne zasejemo. Kako će biti dalje, to ćemo tek da vidimo. U Ministarstvu poljoprivrede smo dobili obećanja da će uredbe biti brzo usvojene, ali, pitamo se, šta znači to brzo. Mi imamo vremena još najviše nedelju dana da čekamo. Kada taj rok prođe, bićemo u ozbiljnim problemima , kaže Kiš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: