Veće kamate za stambene kredite

Evropska centralna banka povećala referentnu kamatu za 1,25 odsto, što će se odraziti i na domaće kamatne stope.

Izvor: Novosti

Ponedeljak, 11.04.2011.

12:25

Default images

Odnosno, rast cene zaduživanja imaće uticaja na banke koje se delom nalaze u vlasništvu zapadnoevropskih banaka jer su kamate na stambene kredite kod nas vezane za rast euribora.

“ Najveći broj stambenih kredita, oko 60 odsto, u Srbiji je vezan za euribor i svako njegovo pomerenje bilo na gore ili dole, automatski utiče na konačnu cenu ovih kredita” , kaže Goran Nikolić, ekonomista. Rast kamatne stope najpre će se negativno odraziti na potrošače i preduzetnike, ističu finansijski stručnjaci, uz napomenu da je kamatna stopa ECB bila, tokom poslednje dve godine, na istorijskom minimumu.

Osnovni razlog što je bazna kamata ECB u tom periodu bila na istorijski najnižem nivou je u nameri monetarnih vlasti zone evra da i na taj način stvore uslove za podsticanje privredne aktivnosti u uslovima globalne finansijske krize.

Operativno rukovodstvo ECB se, međutim, zbog sve većeg rizika od rasta inflacije odlučilo da uveća referentnu kamatu, što znači da će banke koje budu pozajmljivle novac od Evropske centralne banke automatski povećati interesne stope na svoje zajmove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: