Tijanić: Pretplata zakonska obaveza

Direktor RTS-a Aleksandar Tijanić kaže da je plaćanje pretplate za radio prijemnike u vozilima zakonska obaveza, ali da uvođenje te mere zavisi od vlade.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.04.2011.

11:14

Default images

„Mi smo više puta slali dopise Vladi u vezi sa tim, ali je ona zauzela stav da bi to u vreme krize bio samo dodatni napor za stanovništvo“, kaže Tijanić.

Prema njegovim rečima, RTS poslednjih godinu dana nije dobio nikakav odgovor od Vlade.

Propisi predviđaju plaćanje RTV pretplate od 1.000 dinara za prijemnike u automobilima.

Zakon o radiodifuziji predviđa da se „pretplata za prijemnik u motornom vozilu plaća godišnje, posebnom uplatnicom, prilikom registracije motornog vozila".

Potrebno je da se pri tehničkom pregledu vozila prilikom registracije utvrdi da li u njemu postoji prijemnik ili ne, kako bi se utvrdio osnov za naplatu te pretplate. Ova obaveza se do sada se nije primenjivala, jer je pre toga neophodno da Vlada Srbije donese uredbu kojom bi regulisala naplatu.

Stručnjaci procenjuju da je zbog nenaplaćivanja RTV pretplate vozačima koji imaju radio aparate u automobilima Javni servis do sada izgubio više od 35 miliona evra, jer bi godišnja zarada mogla da bude i do pet miliona evra godišnje.

Izmenama i dopunama Zakona o radiodifuziji koje su najavljene biće preciznije određeno plaćanje ove vrste pretplate i otvoriće se mogućnost da vozači ubuduće pri registraciji plaćaju i novu dažbinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

317 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: