Ivanović: Beograd ne da Trepču

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović apelovao je na predstavnike kosovskih institucija da odustanu od privatizacije Trepče.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 11.04.2011.

09:57

Default images

Ivanović je rekao da je primetno da prištinske institucije u poslednje vreme žure sa potezima koji će po prirodi stvari biti predmet pregovora u Briselu, kako bi sebi stvorili bolju pregovaračku poziciju, i da u tom svetlu treba gledati na najavljenu privatizaciju Trepče.

"To je, rekao bih, stvaranje bolje pregovaračke pozicije, ali može imati štetne posledice, jer će se svakom ovakom potezu srpska strana suprostavljati. U atmosferi konfrontacije ne mogu se naći dobra rešenja", rekao je Ivanović.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju apelovao je na predstavnike prištinskih institucija da odustanu od ovakvih poteza, jer kako je ocenio, popunjavanje budžeta na brzinu odrađenom privatizacijom i nelegalno, neće biti od pomoći da se uspostave bolji odnosi. "Možda će pokrpiti ogromne rupe u budžetu Kosova, ali ja mislim da bi to moglo da dovede do dugoročnih posledica prilikom uspostavljanja boljih odnosa između njih i nas", rekao je Ivanović.

Privremene institucije samouprave u Prištini nameravaju da privatuzuje metalurški kombinat Trepča, po sistemu javno-privatnog partnerstva i davanja koncesija.

Kako prenosi prištinski dnevnik "Koha Ditore", sistem privatizacije bi bio isti kao što je urađeno sa aerodromom Priština, davanjem koncesije na 20 godina.

Član Upravnog odbora Agencije za privatizaciju (KPA), Naser Osmani, izjavio je da je potrebna koordinacija među institucijama o pitanju privatizacije ovog preduzeća.

"Trebalo bi da dođe do harmonizacije između strana u ovom procesu. Zakon o Trepči treba da reguliše pitanje koje treba postaviti KPA", rekao je Osmani.

Kapaciteti kombinata Trepča su locirani u južnom i severnom delu Kosovske Mitrovice, gradu podeljenom između Albanaca i Srba posle ulaska međunarodnih kosovskih snaga u pokrajinu u junu 1999. Pravo na ovaj kombinat polaže i Vlada Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: