Vukadinović: Teško do većeg izvoza

Predsednik kompanije Metalac Dragoljub Vukadinović izjavio je da trenutno ne vidi veliku mogućnost za povećanje izvoza iz Srbije na treća tržišta.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 11.04.2011.

09:46

Default images

"Ne vidim neke velike mogućnosti na tim tržištima, ali svakako treba težiti ka tome. Ta su tržišta za nas bila veoma bitna. Mislim da tamo i dalje treba da radimo ono što smo radili do sada a to su - infrastruktura, gradnja puteva, brana, hidroelektrana. Takođe, moguć je i veći plasman asortimana iz namenske industrije. Mislim da je to i dalje realno", kazao je on.

Vukadinović koji je i savetnik potpredsednice u Vladi Srbije Verice Kalanović je međutim upozorio da u nastupu na tim tržištima "treba biti obazriv". Vukadinović je naglasio da su infrastrukturni radovi i kooperacija u proizvodnji opreme i oružja upravo oblasti gde su mogući i zajednički nastupi zemalja bivše Jugoslavije.

Za povećanje konkurentnosti preduzeća iz Srbije na inostranom tržištu, po Vukadinoviću je potrebno obezbediti povoljne izvore finansiranja izvoza, sa kamatama koje su na nivou onih u zemaljama u okruženju.

"Moramo raditi na stvaranju izvora finansiranja privrede i izvoza sa kamatama koje su u slične kamatama u okruženju, a ne da koštaju od 13 pa do 23 procenata. U narednom periodu treba da se usredsredimo i na rešavanje problema nelikvidnosti u državi", rekao je Vukadinović.

Vukadinović je podsetio da se u međusobnim dugovanjima i potraživanjima, država nalazi u ulozi velikih dužnika, pored trgovinskih lanaca.

Novi Zakon o javnim nabavkama, smatra Vukadinović, takođe bi značajno rešio probleme, kao i osnivanje regulatornog tela koje bi kontrolisalo javne nabavke.

"Treba raditi dalje na 'giljotini' propisa koji opterećuju poslovanje privrede, jer smo stali negde na pola puta, kao i na unapređenju zakonske regulative", kazao je Vukadinović

Vukadinović je napomenuo da budžet ove godine mora da se "potroši" onako kako je predviđeno, pogotovo što Srbija konkuriše da udje u novi stend-baj aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, činjenica veoma bitna za dalje poslovanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: