Kostić: Moje šećerane uspešne

Vlasnik MK grupe Miodrag Kostić kaže da su ga mnogi neosnovano kritikovali što je svojevremeno preuzeo šećerane za tri evra.

Izvor: B92

Nedelja, 10.04.2011.

17:18

Default images

Prema njegovim rečima, tu privatizaciju niko ne može da ospori jer su te firme među najušpesnijim preduzećima i spadaju u velike izvoznike.

"Oko 65 odsto prihoda tih šećerana potiče od izvoza", kazao je Kostić.

Kostić je rekao da je koncept određivanja cene za kapital u procesu prodaje nekih preduzeća ispod koje se on ne želi prodati, pokazao neuspešnim, jer su propala mnoga preduzeća, iako je dostignuta tražena cena. Vlasnik MK grupe u čijem se sastavu nalazi nekoliko prehrambenih preduzeća, zauzeo se za privatizaciju poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.

To zemljište nije dovoljno iskorišćeno, predstavlja jedan od najvećih resursa Srbije i dobra je polazna osnova za jačanje izvoznih potencijala zemlje, ocenio je Kostić.

Kostić se još od ranije zalagao za privatizaciju poljoprivrendog zemljišta, pa je na nedavnom Vivaldi forumu na Mokroj gori istakao da bi za državu čak to bilo bolje nego da proda Telekom.

Kostić je tada podsetio da država trenutno raspolaže sa oko 300.00 hektara poljoprivrednog zemljišta, koje izdaje u zakup po ceni od 50 evra po hektaru godišnje.

Po tim cenama državi treba između 50 i 80 godina da prikupi od zakupaca onoliko novca koliko bi za to zemljište mogla dobiti ako bi ga prodala, smatra Kostić.

Kostić je predložio i da se razmotri mogućnost kako da u preduzećima koja su u stečaju i gde radnici ne primaju plate mesecima, uposliti proizvodne kapacitete i naći rešenje za kolektive sa društvenim kapitalom koja nisu privatizovana.

"Stečaj se sporo odvija, ljudi ne primaju plate i to traje godinama. Iako je stečaj zamišljen kao dobar način izlaska iz krize, taj proces se ne realizuje u tom pravcu", kazao je Kostić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: