Tadić: Trenutak da prodamo Telekom

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da Telekom neće biti prodat po ceni nižoj od 1,4 milijarde evra, iako mnogi unapred optužuju Vladu da je spremna da to uradi.

Izvor: Tanjug

Sreda, 06.04.2011.

16:36

Default images

"Poštujući zakon, Vlada je ušla u razgovor sa ponuđačem o tome da li on može da postigne traženu cenu. Ponuđač još nije dao odgovor. Ako prihvati cenu, Vlada će pozitivno odgovoriti. Ako ne prihvati, siguran sam da neće", rekao je Tadić.

Tadić je primetio da je teško postići cenu za Telekom, pošto je reč o kompaniji koja je bitna regionalno, ali ne i globalno.

"Telekom danas ima ovu cenu, ali dugoročno, trka sa konkurentima koji su globalne kompanije - nije moguća. Telekom nema tu količinu vazduha u plućima. Za dve-tri godine bismo lako mogli doći u situaciju da Telekom bude preuzet za mnogo manji novac. I ko će onda biti kriv što država nije materijalizovala sadašnji potencijal, dok tog potencijala ima? Hoće li biti krivi agencije, savetnici, stručni aktivi, partije, eksperti bez pokrića i svi oni koji danas daju kontradiktorna mišljenja, prave huku i buku i samo zbunjuju javnost?", upitao je.

Po Tadićevim rečima, "odluke se moraju donositi na vreme, a sada je bilo vreme za takvu odluku", iako "ova vlast nema od toga neke koristi, već samo štete, jer dobar deo građana zbunjen celokupnom larmom to ne pozdravlja“.

On dodaje i da je "tragikomično" to što prodaju Telekoma sada ne pozdravljaju ni mnogi koji su u procesu učestvovali.

Podsetimo, Telekom Austrija ponudio je da za 51 odsto Telekoma Srbije plati 950 miliona evra, a da investicije iznose još 450 miliona evra. Vlada Srbije je 29. marta dala Austrijancima rok od 15 dana da poboljšaju ponudu i vrh države i vlade je saglasan u oceni da Telekom Srbije neće biti prodat ispod minimalne cene na tenderu od 1,4 milijarde evra.

Radna grupa za prodaju Telekoma Srbija 1. aprila se sastala sa predstavnicima Telekoma Austrija, ali je sastanak okončan posle 15 minuta. Austrijska delegacija je tada saopštila da nema mandat da razgovara o konkretnim ciframa i poboljšanju ponude. Iz Ministarstva finansija će se oglasiti tek po isteku dodatnog roka od 15 dana, osim ako Austrijanci pre toga ne poboljšaju ponudu.

Tender za prodaju 51 odsto akcija Telekoma Srbija raspisan je 20. oktobra 2010. godine. Vlada Srbije ima 80 odsto akcija Telekoma, a grčka kompanija OTE preostalih 20 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

207 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: