Mrkonjić: Ubrzaćemo Koridor 10

Ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić kaže da bi na delovima severnog kraka Koridora 10 trebalo ubrzati radove, pre početka letnje sezone.

Izvor: Tanjug

Sreda, 06.04.2011.

14:52

Default images

Izvođači radova, sa druge strane, kažu da će biti poštovani predviđeni rokovi.

Mrkonjić, koji je danas obišao radove na izgradnji petlje "Batajnica" na obilaznici oko Beograda, dva nadvožnjaka na Koridoru 10 do Beške, novi most kod Beške, Obilaznicu oko Novog Sada i trasu od Novog Sada do Horgoša, rekao je da je zadovoljan brzinom izgradnje autoputa na pojednim deonicama. Mrkonjić je, obilažeći gradilište kod Beške sa saradnicima, rekao da se radovi na izgradnji mosta kod Beške odvijaju izvanredno i čestitao graditeljima.

Ministar je tom prilikom predstavnicima izvođača poručio da moraju agresivnije da pristupe poslu i da iskoriste priliku koju imaju.

Generalni direktor Puteva Užice Milan Bojović rekao je da će deonica od Novog Sada do Horgoša biti završena kao što je ranije najavljeno do 20. jula, a “ipsilon” krak odnosno deonica od Subotice do Kelebije do 10. oktobra

"Smatramo da ćemo rokove koje su nam postavili investitori sigurno ispoštovati", naglasio je i napomenuo da domaći konzorcijum preduzeća koje predvode Putevi Užice ima dovoljno kapaciteta da postuje rokove i da u poslednja dva meseca imaju korektnu saradnju sa Železnicama Srbije, koje prevoze materijal.

Bojović je kazao da bi tom dinamikom sav materijal trebalo da bude isporučen gradilištima na severnom kraku Koridora 10 i da će onda preostati još mesec dana da se završe radovi od Novog Sada do Horgoša u dužini od 88 kilometara.

On je istakao da je i na “ipsilon” kraku počelo izmeštanje električnog dalekovoda, što je bio jedan od glavnih uslova za nastavak radova na toj deonici dugoj 22,3 kilometra.

Tehnički rukovodilac radova iz Puteva Užice Stanko Tejić rekao je da se na 39. kilometru od Horgoša izvode asfalterski radovi i da se svaki dan ugrađuje oko 4.000 tona asfalta.

"Odavde sada završavamo deonicu do kilometra 38-40, a sutra počinje asfaltiranje deonice od prvog kilometra do graničnog prelaza Horgoš, petlje Horgoš i onda krećemo prema Subotici", rekao je Tejić.

On je kazao da se radovi izvode planiranom dinamikom, podsetivsi da je prošle godine asfaltirana deonica od 17. do 28. kilometra i da je ove godine nastavljeno asfaltiranje drugih deonica.

Alpina: Mosta na Beški za primer

Austrijska Alpina najavila je da će, na novom mostu kod Beške, centralni raspon nad Dunavom u dužini od 210 metara, koji je među najdužim u svetu, biti spojen u narednih nekoliko dana.
Predstavnik Alpine Slobodan Mitrović, rekao je da se privodi kraju izgradnja mosta koji se gradi po najvnovijim svetskim standardima.

On je rekao da je novi most, koji će biti dugačak 2.205 metara, isti kao postojeći koji je izgrađen sedamdesetih godina prošlog veka kada je bio "najduži most u Evropi i svetski rekorder u betonskim prednapregnutim gredama".

Mitrović je rekao da je centralni raspon od 210 metara odgovara dužini dve zgrade Beograđanke i da će Srbija uskoro dobiti most koji predstavlja moderno i kapitalno inženjersko ostvarenje sa kojim će Srbija moći da se ponosi.

Ističući da su u most ugrađeni najkvalitetniji materijali koji mogu trenutno da se nađu na tržištu, najbolji kablovi za prednaprezanje, ležišta i bilatacione spojnice, on je dodao da će most imati i asfalt najvišeg kvaliteta.

Mitrović je rekao da je u most ugrađena i najbolja hidroizolacija, kao i beton čija čvrstoća uglavnom i do 30 odsto prevazilazi čvrstoću koja je predviđena projektom.

On je precizirao da je do sada u most ugrađeno 65.000 kubika betona, 40 kilometara kablova za prednaprezanje i nekoliko hiljada tona armature. "Novi most preko Dunava će biti inženjersko remek delo u Srbiji", istakao je Mitrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: