Đelić: Berza će biti sve značajnija

Vlada Srbije planira da setom finansijskih zakona uredi finansijsko tržište i obezbedi da ono u značajnijoj meri postane izvor finansiranja domaće ekonomije.

Izvor: Tanjug

Sreda, 06.04.2011.

13:34

Default images

Potpredsednik vlade za evropske integracije Božidar Đelić ocenio je da će ti finansijski zakoni obezbediti unapređenje sistema da oni8 koji imaju raspoloživ novac u zemlji i inostranstvu mogu da ulažu u naša preduzeća i hartije od vrednosti.

On je ukazao da neće svi građani biti u poziciji da investiraju u hartije od vrednosti, ali da je bitno da banke, osiguravajuća društva, investicioni i penzijski fondovi, koji će biti u kontaktu sa velikim brojem građana, budu u stanju da ulažu na tržištu kapitala na bezbedan i transparentan način.

Prema Đelićevim rečima, ovaj paket zakona daje dodatno uređenje, bezbednost i transparentnost informisanja onih koji žele da ulože novac i omogućava da se tržište kapitala razvija na bezbedan način, pre svega za građane, zatim za investitore i celu državu. On je naglasio da dva noseća zakona u paketu - Predlog zakona o tržištu kapitala i izmene Zakona o deviznom poslovanju, dolaze posle dugog perioda konsultacija sa privredom, međunarodnim finansijskim institucijama i EU, i treba da obezbede prohodnost na tržištu kapitala, sigurnost i smanjenje troškova poslovanja za preduzeća.

Govoreći o Predlogu zakona o tržištu kapitala, Đelić je naveo da je to tržište u našoj zemlji i dalje skromnog obima, ali će u godinama koje dolaze imati mnogo značajniju ulogu.

Četiri ključna principa iza tog zakona su zaštita investitora, transparentnost tržišta, usklađivanje sa evropskim direktivama i regulisanje onih koji intervenišu na tržištu, pre svega posrednika na tržištu, odnosno brokersko-dilerskih društava, napomenuo je on.

Đelić je naglasio da je zakonom prvi put detaljno razrađena javna ponuda, jasno su definisani uslovi povlačenja sa tržišta hartija od vrednosti, reguliše se sekundarno tržište hartija od vrednosti, a cela glava posvećena je suzbijanju zloupotreba u trgovini hartijama od vrednosti.

Zakon će omogućiti da Komisija za hartije od vrednosti izađe iz višegodišnjeg v.d. stanja, dodao je on.

Što se tiče izmena Zakona o deviznom poslovanju, Đelić je istakao da na to čeka veliki broj preduzeća jer veliki izvoznici već godinama ukazuju na jedan broj odredaba tog zakona koji im otežavaju poslovanje sa inostranstvom.

Prema njegovim rečima, ključni principi zakona su realizovanje preporuka potrebnih da Srbija uđe u Svetsku trgovinsku organizaciju, rešavanje problema koja preduzeća imaju u praksi i pravljenje koraka napred u liberalizaciji, ali ne kompletnoj jer za to još nije vreme, u deviznom poslovanju naše zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: