Dulić: Nećemo nuklearke u Srbiji

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić kaže da se to ministarstvo protivi bilo kakvom razmišljanju o gradnji nuklearki.

Izvor: Tanjug

Sreda, 06.04.2011.

10:57

Default images

Dulić je precizirao da bi pre toga trebalo iskoristiti sve raspoložive obnovljive izvore energije.

Potencijal Srbije u obnovljivim izvorima energije je 4,1 milion tona ekvivalentne nafte i kada bi uspeli da racionalno iskoristimo te izvore energije i da privučemo investitore da ulažu u taj sektor Srbija bi iz tih izvora mogla u potpunosti zameniti uvoz energenata, rekao je Dulić na konferenciji o mogućnostima za energetski biznis u regionu Balkana.

On je, međutim, ukazao da to nije u potpunosti realno, ali da treba maksimalno da iskoristimo obnovljive izvore energije onoliko koliko smo u mogućnosti . Dulić je dodao da će većem korišćenju obnovljivih izvora energije doprineti usvajanje novog zakona o energetici za koji se očekuje da će za dva meseca biti u skupštinskoj raspravi.

U Srbiji je na snazi Moratorijum na izgradnju nuklaernih elektrana do 2015. godine, a naša zemlja je iskazala zainteresovanost za učešće u izgradnji bugarske nuklearke "Belene".

U Sofiji je saopšteno da je realizacija nuklearnog projekta "Belene" zamrznuta na tri meseca zbog zabrinutosti oko bezbednosti, koja se intenzivirala nakon nuklearne krize u Japanu.

Biomasa budućnost

Dulić je najavio da će Fond za zaštitu životne sredine u narednih nekoliko meseci raspisati konkurs za otvaranja postojanja za preradu biomase i proizvodnju peleta.

Prema njegovim rečima, država će davati ili nepovratna sredstva ili izuzetno povoljne kreditne uslove za sve preduzeća koje će kupiti kompletna postrojenja za korišćenje biomase.

Dulić je objasnio da će uslov za učešće na konkursu biti privatna i javna komunalna preduzeća zaposle što više ljudi koji će po šumama i poljima sakupljati biomasu.

"Pokušaćemo da u najkaraćem mogućem roku, dobrom koordinacijom lokalnih samouprava, komunalnih preduzeća, privatnih investitora i velikih državnih preduzeća poput Srbijašuma, napravimo model da sve ono što pada na zemlju i tokom godine istrune završi u postojenjima za preradu biomase", rekao je Dulić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

113 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: