Na "minimalcu" i 30.000 službenika

Javni sektor u Srbiji trebalo bi da dobije povećanje plata od najmanje sedam odsto, najavio je ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.03.2011.

15:55

Default images

Prema njegovim rečima, prve inforamcije o tome kako se puni budžet govore o tome da će povećanje biti i veće.

Ljajić je najavio i da država nudi povećanje minimalne cene rada za tri dinara, na 98 dinara.

Inače, socijalno-ekonomski savet Srbije će najkasnije do 8. aprila postići dogovor Vlade, sindikata i poslodavaca, koji će sadržati mere za izlazak iz krize. Nakon vanrednog sastanka tog saveta, Ljajić je rekao da će taj sporazum svih socijalnih aktera oko mera koje su neophodne za brži izlazak iz krize sadržati i deo koji se tiče minimalne cene rada.

"Sporazum bi važio do 31. decembra i sadržao bi zajedničke principe i pojedinačne obaveze svakog od socijalnih partnera. Želimo da to bude što konkretniji, realniji i održiv sporazum. Da ne bude spisak lepih želja koje neće biti ispunjene", rekao je on.

Prema rečima Ljajića, Socijalno ekonomski savet će pokušati da dođe i do preciznih rokova jer partneri u Savetu ne žele da stvaraju nerealna očekivanja, već da se saglase oko ciljeva koji mogu da se urade.

"Dogovorili smo se i da nijedan zakon koji se tiče radnog prava i položaja radnika neće ići u skupštinsku proceduru, a da ne dobije mišljenje Socijalno-ekonomskog saveta", rekao je on.

Socijalno-ekonomski savet čine predstavnici Vlade, Unije poslodavaca, Saveza samostalnih sdindikata Srbije i Granskih sindikata "Nezavisnost".

Ljajić je još rekao da je premijer Mirko Cvetković na današnjem sastanku govorio i o modelu ekonomskog razvoja koji je pre svega baziran na razvoju industrijske proizvodnje i povećanju izvoza.

"Sasvim sigurno neke od tih mera Vlade biće sadržane u tom sporazumu", rekao je srpski ministar za rad i socijalu politiku.
On je ponovio da će, nakon 20. aprila, biti procenjeno da li se budžet puni zadovoljavajućim tempom i da će, u slučaju da bude viška novca, biti dogovoreno povećanje primanje za zaposlene u javnom sektoru i za penzionere.

Na pitanje dokle se u pregovorima stiglo sa minimalnom cenom rada koja sada iznosi 95 dinara po satu, Ljajić je rekao da su sindikati tražili da se ta cena poveća na 105 dinara, a da su poslodavci ponudili cenu sata od 96 dinara.

Procena Ministarstva finasija je da je održiva minimalna cena radnog sata 98 dinara, a Ljajić je rekao da smatra da ta cena može ići i iznad 98 dinara, jer je primena budućeg sporazuma ograničena na kraj 2011. godine.

Prema njegovim rečima, u Srbiji oko 98.000 ljudi prima "minimalac", od čega je 30.000 zaposleno u javnom sektoru.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je istakao da će na sastanku sledeće sedmice biti poznati detalji sporazuma o "minimalcu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: