Hleb za 35 dinara nema ni u bajci

Realna maloprodajna cena vekne hleba od brašna tip 500 na srpskom tržištu u ovom trenutku je od 55 do 65 dinara, ocenili su predstavnici pekarske industrije.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 28.03.2011.

13:32

Default images

Sa druge strane, prema analizi Instituta za ekonomiku poljoprivrede, maloprodajna cena vekne hleba od brašna tipa 500 treba da iznosi 35,2 dinara.

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica kaže da je realna cena vekne hleba "sava" 65 dinara i dodao da, ukoliko bi beli hleb poskupeo, treba početi proizvodnju polubelog hleba, čija bi cena bila 44 dinara.

Pralica je izrazio očekivanje da će Unija pekara uskoro imati sastanak sa ministrom poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušanom Petrovićem na kome će biti reči o ceni hleba. Vojislav Mrkšić, vlasnik zemljoradničke zadruge "Mrkšićevi salaši" koja se bavi i proizvodnjom hleba i peciva, smatra da je realna cena vekne hleba od brašna tipa 500 - 55 dinara i da "sa njom može da se zaradi".

On je rekao da ta cena može da ostane nepromenjena ukoliko "drastično" ne poskupe energenti.

Mrkšić je takođe ocenio da je nerealna analiza Instituta za ekonomiku poljoprivrede po kojoj maloprodajna cena vekne hleba od brašna tip 500 treba da bude 35,2 dinara, dodajući da su jako veliki troškovi proizvodnje hleba, koja pored brašna, energije i transporta, obuhvata još puno stavki.

On je najavio početak proizvodnje narodnog hleba od brašna tipa 850 gde će vekna od 400 grama koštati 44 dinara.

Prema analizi Instituta za ekonomiku poljoprivrede, maloprodajna cena vekne hleba od brašna tipa 500 treba da iznosi 35,2 dinara.

Kako je precizirano, veleprodajna cena vekne hleba iznosi 27,98 dinara, ostali troškovi 2,5 dinara, marža sedam odsto, odnosno oko 2,13 dinara i porez na dodatu vrednost (PDV) - osam odsto, odnosno 2,61 dinar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: