Bela tehnika nije skupa i ne radi

Većina aparata za domaćinstvo gotovo po pravilu kvari se već po isteku garancije. Bela tehnika nikada nije bila pristupačnija, međutim, sve kraće traje

Izvor: Novosti

Ponedeljak, 28.03.2011.

11:13

Default images

Gospođo, otišli su vam lageri na veš mašini, a da dođem do njih i zamenim ih košta 100 evra, kazao je bez mnogo oklevanja majstor. Sredovečna Beograđanka nije se dugo premišljala. Odmah je odustala od popravke, jer novi model može da kupi i za manje od petnaestak hiljada dinara.

Ipak, „pregled“ aparata i sam dolazak servisera platila je 500 dinara. Cena u pojedinim slučajevima „ide“ i duplo više. Odustajanje od popravke je poslednjih godina, na žalost, sve češća scena. Istina je da aparati koje koristimo u domaćinstvima nikada nisu bili pristupačniji kupcima, ali imaju sve kraći rok trajanja. Posle samo nekoliko godina korišćenja potrebna im je popravka ili - zamena.

„Po pravilu, komadi bele tehnike i kućni aparati traju koliko i garantni rok, potom se kvare, što je znak da je kvalitet tih proizvoda ozbiljno doveden u pitanje. S druge strane, potrošači su opet na udaru jer dolazak majstora košta bezmalo koliko i sam uređaj“, smatra Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača.

Priča sa serviserima i majstorima svima je dobro poznata. Na prstima jedne ruke mogu se prebrojati oni koji su dobro prošli u takvim situacijama.

Mnogi građani misle da stare, proverene aparate valja popravljati i što je moguće duže „držati u životu“.

„Svakako da su ranije stvari bile daleko kvalitetnije, sada se odmah po isteku roka kvare. Svakodnevno stižu prijave za popravku ne samo bele tehnike, sitnih kućnih aparata, nego i za klime i nove modele televizora“, potvrđuje i Stojan Milenković, serviser.

Sociolozi kažu da je reč o takozvanom „planiranju trajnosti robe“ u industrijskoj proizvodnji, koja je šezdesetih godina prošlog veka lansirana na američkom tržištu. Moralo je nešto da se učini, jer je tržište bilo zasićenom robom, pa su počeli, recimo u auto-industriji, da izbacuju nove modele posle minimalnih izmena, čisto dizajnerskih „zahvata“.

„Dugo je bila industrijska tajna da se namerno u kućne aparate, razne uređaje, automobile, dakle u trajnu robu, ugrađuju lošiji materijali i delovi, da bi se nakon određenog broja godina ti proizvodi kvarili. Naterali su nas tako da stalno kupujemo nove mašine, nove zamrzivače, usisivače...“, kaže Milan Nikolić, sociolog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: