Matić: Srbija još u prošlom veku

Srbija bi ekonomiju trebalo da zasniva na znanju, ocenila je bivša srpska ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 28.03.2011.

10:15

Default images

Ona je istakla da Srbija mora da nađe svoje mesto na globalnom tržištu znanja i da, kao i sve druge zemlje, budućnost zasniva na globalno razmenjivim uslugama i nekim dobrima koja bi trebalo da budu sa visokom dodatom vrednošcu.

Ta dobra bi, prema rečima Matićeve, trebalo da budu izrađena po uputstvima i zahtevima kupaca i u kratkom roku isporučena.

Jasna Matić, koja će voditi novoformiranu Upravu za Digitalnu agendu, ocenila je da "generalno u Srbiji ne postoji razumevanje značaja informacionih i komunikacionih tehnologija".

"To je posledica, pre svega, činjenice da se informacione i komunikacione tehnologije doživele najveći rast i bum u devedestim godinama (prošlog veka) kada se mi nismo bavili ničim pametnim i kada naši stručnjaci nisu pratili to što se dešavali u svetu, nego smo svi bili zauzeti preživljavanjem", rekla je ona.

Matićeva je kao dokaz nerazumevanja značaja informacionih i komunikacionih tehnologija navela ekonomski forum na Kopaoniku, gde je zaključeno da je budućnost Srbije u poljoprivredi i industrijskoj proizvodnji.

"Taj koncept je napušten u najvećem broju zemalja na svetu, osim onih zemalja gde poljoprivreda jeste jasna konkurentska prednost. To u našem slučaju nikako nije tako", rekla je Jasna Matić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: