Obradović: Veće plate, samo odakle

Ministar prosvete Žarko Obradović kaže da se svi u Vladi se slažu da prosvetarima treba povećati plate, ali država nema dovoljno novca da im te zahteve ispuni.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.03.2011.

00:05

Default images

On je najavio da će razgovarati sa predstavnicima sindikata o prekidu štrajka prosvetnih radnika i iznalaženju rešenja za njihove zahteve u vezi materijalnog položaja, ističući da Vlada "ima sluha" za njihove zahteve.

"Nadam se da ćemo u podnedeljak sesti, razgovarati i naći rešenje", rekao je Obradović za B92 i dodao da je "nemanje novca u budžetu pitanje stanja ekonomije". Obradović navodi da su mu "sindikati dostavili tekst sa nekim starim i nekim novim zahtevima. Deo nije sporan uopšte, ali za ostale moram da se konsultujem sa premijerom i Ministarstvom finansija. Još ne mogu da kažem šta će biti konačna ponuda za prosvetare".

On naglašava da su se zahtevi štrajkača umnogome pomerili sa početnih, koji su bili nerealni. A sada se, kaže, vidi pomak. "I sindikati sada prihvataju realnost situacije u kojoj se Srbija nalazi, za razliku od početnih koraka, koje su nazivali taktikom pregovaranja", dodaje Obradović.

I dok ministar veruje da će posle više od dva meseca štrajka država i sindikati uskoro naći zajednički jezik, štrajkači čekaju ponudu, pa će tek onda da se izjasne. Učionice će u ponedeljak da budu prazne u bar 250 škola u Srbiji, najavljuju sindikati prosvete koji su u štrajku.

Prosvetari su odlučili da radikalizuju štrajk, jer država i dalje nije našla rešenje za njihove zahteve. Kažu, čekaju odgovor od ministra prosvete na zahteve koje su mu dali u petak, tokom protesta u Beogradu.

"Prosvetari bi, naravno, želeli da se ova mučna situacija što pre okonča. Umorni smo od štrajka, iznevereni i poniženi. A šta takvi možemo da pružimo đacima?!", kaže Miodrag Antić, potpredsednik Unije sindikata prosvetnih radnika.

Svima je, dodaje, od drugog dela plate oduzeto oko 30 odsto, što za profesore znači umanjenje od 10.000 do 14.000 dinara. Spremačice su u pojedinim školama dobile ukupno 10.000 dinara platu za februar, a jednako su morale da čiste, bez obzira da li časovi traju pola sata ili 45 minuta.

Štrajkovaće i roditelji?!

Posle dvomesečnog štrajka nastavnika i nedavnih protesta učenika u Sremskim Karlovcima, Novom Sadu, Nišu, Kraljevu i Kragujevcu, u štrajk bi danas mogli da stupe i roditelji. Kako su najavili u novoformiranom Udruženju roditelja osnovnih i srednjih škola, ukoliko škole ponovo potpuno obustave nastavu, sakupiće se ispred Ministarstva prosvete i nauke i zahtevati ili da se nastava normalizuje i ukinu prijemni ispiti ili da ministar dr Žarko Obradović podnese ostavku.

Kako je izjavio član Inicijativnog odbora ovog Udruženja Lazar Bošković, roditelji imaju razumevanja za zahteve prosvetara, ali ne i za obustavu nastave „jer su deca već previše izgubila, a nova obustava bi bila pogubna za njih”.

"Udruženje Roditelj razume nezadovoljstvo zaposlenih u prosveti, ali smatramo da štrajk i drugi načini borbe zaposlenih za svoja prava ne smeju da idu na štetu učenika. A čini nam se da je to upravo slučaj sa štrajkom koji traje nedopustivo dugo i dovodi u pitanje kvalitet rada s decom i količinu pređenog nastavnog programa, ali još važnije stečenog znanja tokom čitave školske godine", kaže Angelina Radulović, članica UO ovog udruženja.

Po njenim rečima, roditelji su ostavljeni na „cedilu” u svim školama u kojima je bila obustava nastave jer nisu imali alternativna rešenja za čuvanje dece, niti njihovi poslodavci odobravaju odsustvovanje s posla da bi čuvali decu koja ne idu u školu zbog štrajka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: