Ponuda uvredljiva, nema prodaje?

Vlada Srbije neće prodati Telekom Srbije za manje od 1,4 milijarde evra, koliko je minimalna cena za 51 odsto kapitala te kompanije, kaže Mirko Cvetković.

Izvor: B92

Utorak, 22.03.2011.

13:12

Default images

"Formalni predlog odluke doneće radna grupa zadužena za prodaju Telekoma, nakon analize tehničkih aspekata ponude Telekoma", navodi premijer Cvetković.

Premijer je istakao da odluka da se ne proda Telekom Srbije ni na koji način neće ugroziti likvidnost budžeta, kao ni finansiranje razvojnih projekata Srbije.

Na osnovu izjava koje pristižu iz Vlade, a koje ponudu Telekoma Austrije opisuju kao uvredljivu, čini se da će Telekom ostati u rukama Vlade Srbije. To znači da bi budžet ostao uskraćen za nekoliko stotina miliona evra, koliko se očekivalo od ove privatizacije.

Austrijanci su, za Telekom Srbije ponudili 450 miliona evra manje nego što su ponuđači, država i grčki OTE, utvrdili kao minimalnu cenu. Tu razliku su Austrijanci ponudili kao investiciju koja bi bila uložili u narednih nekoliko godina.

Tender za prodaju Telekoma koji su mnogi označavali kao zlatnu koku Vlade Srbije, po svemu sudeći je mućak jer je najavljivano da će najmanje 1,5 milijardi evra leći u budžet.

Od milijarde evra koja je prvobitno planirano da će leći na račun Srbije, došlo se do duplo manje cifre. Sada, ako se austrijska ponuda prihvati, Srbiji će pripasti najviše 450 miliona evra

Podsetimo, predsednik Srbije Boris Tadić je ranije najavio da je namera da "sredstva od prodaje budu alociranau gradnju infrastrukture, u gradnju puteva, železnice, vodoprivrede".

Istovremeno je tadašnji ministar ekonomije Mlađan Dinkić rekao da bi "stotinak miliona evra trebalo da se iskoristi za dokapitalizaciju Komercijalne banke".

Takođe, premijer Cvetković je najavljivao da će biti "razmatrane i druge ideje iz kojih će uslediti neke trajne vrednosti - novi narodni muzej ili neka zgrada filharmonije".

Opširnije o prodaji Telekoma Srbije čitajte u specijalu na Bizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

20 h

Podeli: