Požarevac: Veto na dodatne penzije

Javna preduzeća u Požarevcu prošle godine pokušala su da u svoje rashode uvrste i stavku dobrovoljnog penzijskog osiguranja, ali u tome nisu uspela.

Izvor: B92

Utorak, 22.03.2011.

11:11

Default images

Zbog pritiska javnosti i pisanja medija, Gradsko veće je zabranilo isplatu ovog osiguranja, pa su ova preduzeća odustala od namere.

Međutim, Direkcija za izgradnju pokušala je da i ove godine, uprkos drugim pogodnostima koji uživaju njeni radnici, "provuče" ovu stavku u svom finansijskom planu, za šta je predvidela 756.000 dinara.

Istu stavku u ovogodišnjem planu, u iznosu od 3,5 miliona, unelo je i JP "Toplifikacija", preduzeće sa najvećim platama u gradu, ali kao stavku dodatnog životnog osiguranja. “Gradsko veće je reagovalo zbog ovih stavki, tako da je Direkcija za izgradnju dobrovoljno penzijsko osiguranje morala da povuče iz svog ovogodišnjeg plana. Što se tiče "Toplifikacije", objašnjeno je da se stavka "dodatno penzijsko i životno osiguranje", odnosi samo na životno osiguranje, koje oni uplaćuju već tri godine. Zbog toga zabrana Gradskog veća na njih ne može da se primeni, jer je doneta prošle godine i tiče se dobrovoljnog penzijskog osiguranja”, izjavio je Miodrag Milosavljević, gradonačelnik Požarevca i predsednik Gradskog veća.

I pored ekonomske krize, prošle godine u finansijske planove dobrovoljno penzijsko osiguranje unela su tri javna preduzeća. U JKP "Vodovod i kanalizacija" planirali su da za ove namene izdvoje 10 miliona, a u "Toplifikaciji" 3,2 miliona dinara, za koje se tek sada ispostavilo da su namenjena dodatnom životnom osiguranju.

Ovo je jedino javno preduzeće koje za svoje radnike uplaćuje dodatno životno osiguranje, već treću godinu. Pošto je za ovu godinu za tu stavku predviđeno 3,5 miliona dinara, to znači da će po zaposlenom, kojih ima 90, mesečno biti uplaćeno 3.240 dinara.

Iako imaju najveće plate u gradu, u proseku oko 55.000 dinara, ipak je odlučeno da im preduzeće plaća životno osiguranje, umesto da to sami učine od svojih zarada. Ovu stavku nemaju ni mnoge velike privatne kompanije u Srbiji.

Poređenja radi, za narodnu kuhinju u Požarevcu ove godine namenjeno je 6,6 miliona dinara, za ishranu 600 najugroženijih od kojih su trećina deca. To znači da bi sumom koju "Toplifikacija" plaća za životno osiguranje, moglo da se hrani još oko 300 građana, tokom cele godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: