Nezaposleni previše koštaju državu

U državnoj kasi nezaposleni svake godine naprave minus od najmanje 150 milijardi dinara. Naime, oko milion radno aktivnih stanovnika ne prima nikakvu platu.

Izvor: Novosti

Utorak, 22.03.2011.

00:03

Default images

Tako, zbog neuplaćenih doprinosa, budžet ostaje kraći za oko 115 milijardi dinara

Takođe, Nacionalna služba za zapošljavanje godišnje izdvoji bezmalo 35 milijardi na razna davanja onima koji nisu uspeli da pronađu posao.

U Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje sabiraju da republički budžet godišnje ”zaradi” oko 250 milijardi dinara na ime doprinosa 1,8 miliona zaposlenih u Srbiji. S druge strane, skoro isto toliko novca i izgubi zbog onih koji nemaju stalan posao. Sličnu računicu imaju i u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Na njihovoj se evidenciji nalazi više od 730.000 punoletnih građana, ali broj onih koji traže posao, kako sami procenjuju, daleko je veći.

A kolike gubitke pravi ova armija nezaposlenih vidi se i po novcu koji se svake godine izdvaja iz republičkog budžeta. Tako će samo za redovne novčane naknade nezaposlenima u ovoj godini biti potrošeno 20,9 milijardi dinara.

"Skoro svi koji su na birou imaju pravo na mesečnu naknadu koja se kreće od 80 do 160 odsto minimalne zarade. Ona u ovom trenutku iznosi između 13.200 i 26.450 dinara", objašnjavaju u NSZ i dodaju da se, uz ova davanja, potroši i dodatnih 17 miliona dinara na zdravstvene preglede, markice...

Dodatnih 3,8 milijardi dinara će u ovoj godini biti podeljeno i stanovništvu KiM. Zaključkom Vlade 2004. odlučeno je da se oko 8.000 dinara mesečno uplaćuje stanovništvu koje je ostalo bez posla. Na spisak godišnjih troškova NSZ je u 2011. dodala i 2,2 milijarde dinara koje će biti uplaćene svim starijim građanima koji su ostali bez posla, a imaju najviše pet godina do penzije.

Kako bi se ovi rashodi u budućnosti sveli na najmanju moguću meru, u NSZ planiraju dodatna ulaganja.

"U mere aktivne politike zapošljavanja potrošićemo čak 5,55 milijardi dinara. Ove smo godine izdvojili i značajne iznose za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, pa ćemo u mere i aktivnosti za njihovu profesionalnu rehabilitaciju uložiti 800 miliona dinara", kaže Dejan Jovanović, direktor NSZ.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: