Neozbiljnost oterala kupce Telekoma

Nema nikakve mogućnosti da se pod uslovima koje je ponudio Telekom Austrija proda 51 odsto akcija Telekoma Srbija, nezvanično navode beogradski mediji.

Izvor: B92, Danas

Utorak, 22.03.2011.

00:01

Default images

Podsetimo, jedina ponuda, i to nepotpuna, za kupovinu nacionalnog operatera stigla je od Telekoma Austrija.

Austrijanci su, za većinsko vlasništvo našeg nacionalnog operatera, naime, ponudili 450 miliona evra manje nego što su ponuđači, država i grčki OTE, utvrdili kao minimalnu cenu. Istina, tu razliku su Austrijanci ponudili kao investiciju.

Tako se obistinilo i pisanje austrijskog lista Virtšaftsblat da će Telekom Austrija predati tzv. taktičku ponudu odnosno i neispravnu ako je potrebno samo da ne bi nemački Dojče telekom jedini predao ponudu i ušao sa vladom Srbije u pregovore. Kako Danas saznaje od izvora upućenog u prodaju Telekoma, da će Austrijanci predati ponudu bilo je jasno još posle prvog dana februara ove godine kada su njihovi predstavnici, kao i predstavnici Dojče telekoma bili na razgovorima u vladi.

Ono što je za Austrijance bio najveći problem jeste šta bi morali da urade sa svojim operatorom mobilne telefonije Vip mobajlom, koji već posluje u Srbiji.

U početku se pretpostavljalo da bi verovatno morali da ga prodaju jer bi zajedno sa mobilnom mrežom Telekoma imali 70 odsto tržišta po broju korisnika i 60 odsto posmatrano prema prihodima odnosno dominantan položaj (podaci RATEL-a s kraja 2009).

Međutim, procene su stručnjaka da za ulaganje koje su imali ne bi mogli da dobiju odgovarajuću cenu. Prema tvrdnjama izvora Danasa, Telekomu Austrija, ukoliko kupi srpsku kompaniju, verovatno će biti odobreno spajanje Vipa i MTS-a, ali uz brojne uslove. Iako bi imali dominantan položaj verovatno bi se pošlo od pretpostavke da ga neće zloupotrebljavati.

Rok za dostavljanje ponuda je istekao juče tako da Telekom Austrija neće imati konkurenciju. Procedura dalje nalaže direktne pregovore države i predstavnika Telekoma Austrija u kojoj može dalje da se usklađuje i cena, ali je otvoreno pitanje da li će vlada uopšte ući u razgovore s obzirom na nisku ponudu za akcije kompanije.

Nismo se baš ni trudili da ga prodamo

Činjenica je, pišu Novosti, da se država u poslednje vreme nije preterano ni trudila da ovaj tender bude uspešan. Uz proteste zaposlenih, koji su ukazivali na brojne propuste prilikom organizovanja same prodaje, do konkretnih koraka koje je Vlada činila, ili nije, od momenta odluke da raspiše tender. Kada se prodaje Telekom Srbija, ko ga i kome prodaje, za koliko ga prodaje, šta će kupac dobiti u vlasništvo, a šta će država uraditi sa dobijenim parama, pitanja su koja je javnost često postavljala u proteklih godinu i po. Odgovori nisu uvek bili jasni.

Tender je raspisan 20. oktobra 2010. godine, a da javnosti, a čini se ni većinskom vlasniku, odnosno državi, nije bilo poznato šta se sve prodaje u paketu od 51 odsto akcija. Da li će to sve biti akcije u vlasništvu Republike Srbije, ili će i manjinski vlasnik OTE priključiti svoj paket od 20 odsto akcija postalo je poznato tek u januaru 2011. godine.

Mesec po raspisivanju tendera, novembra 2010, produžen je rok za otkup tenderske dokumentacije do 10. decembra. Potom, produžen je i rok za dostavljanje obavezujućih ponuda. Umesto 21. februara, krajnji datum je pomeren na 21. mart, uz zvanično objašnjenje da učesnici imaju vremena da prouče tendersku dokumentaciju.

Čak je i iznos minimalne cene po kojoj se prodaje Telekom od 1,4 milijarde evra za 51 odsto akcija, utvrđena naknadno, u decembru 2010. godine.

Opširnije o prodaji Telekoma Srbije čitajte u specijalu na Bizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: