Vlada sprema nove akcize na gorivo

Vlada Srbije je utvrdila predlog za izmene zakona o akcizama kojim će akcize na naftne derivate biti izjednačene u skladu sa preporukama Evropske komisije.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 21.03.2011.

11:40

Default images

U Vladi Srbije kažu da će taj predlog tokom naredna dva dana biti razmotren u Briselu sa predstavnicima Evropske komisije, ali nisu mogli da iznesu detalje tog predloga i na koji način će akcize na naftne derivate biti izjednačene.

Potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić razgovaraće sutra sa evropskim zvaničnicima u Briselu o pitanju primene različitih akciza na naftne derivate u Srbiji i rešavanje tog pitanja. Đelić će u Briselu predvoditi delegaciju Srbije na zasedanju Odbora za praćenje primene Prelaznog trgovinskog sporazuma. Evropska komisija saopštila je krajem februara da je izmenama zakona o akcizama, kojim su u Srbiji od početka ove godine uvedene akcize na naftne derivate, koje se razlikuju po kvalitetu derivata, prekršen Prelazni trgovinski sporazum između Evropske unije i Srbije i preporučila da se akcize usklade.

Naftna industrija Srbije (NIS) saopštila ranije je da je saglasna sa Đelićevim stavom da je po pitanju akcizne politike na naftne derivate potrebno naći balans koji neće diskriminisati ni uvoznike, ni srpske rafinerije koje još nisu u stanju da proizvode sve proizvode evrokvaliteta.

Skupština Srbije je krajem prošle godine usvojila je amandman Socijalističke partije Srbije na Zakon o akcizama kojim su akcize na gorivo iz uvoza od 1. januara povećane više nego na gorivo koje proizvodi Naftna industrija Srbije (NIS).

Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS) preložilo je smanjenje za 4,5 dinara akciza na evro benzin, kako bi bila izjednačena sa akcizom na manje kvalitetan benzina iz domaće proizvodnje.
Da li će se tako i nastaviti, teško je reći, jer je nafta berzanska roba, čija se cena često menja, ali je sigurno je da domaće tržište ne bi moglo dugo da ostane imuno na velike skokove cene nafte, a da bi se, u slučaju značajnog pada cene nafte to brže nego ranije odrazilo na cene goriva u Srbiji.

Da podsetimo početkom ove godine domaće naftno tržište je liberalizovano i dozvoljen je uvoz goriva, a to je doprinelo povećanju konkurencije.

Međutim, tome je doprinelo i i to što su promenjena i pravila igre, odnosno uz slobodan uvoz goriva, i cene se formiraju slobodno, a ne kao ranije, kada je bilo propisano vreme promene, ali i najviše dozvoljene cene goriva.

Tako se cena litre goriva u Srbiji razlikuju od pumpe do pumpe. Ipak, razlike u ceni nisu velike, svega nekoliko dinara, ali je izvesno da se svi učesnici na tržištu trude da obezbede najpovoljniju cenu i što je moguće bolju uslugu kako bi se kupci ponovo vratili baš na tu benzinsku pumpu.

Zanimljiva je situacija sa cenom litre tečnog naftnog gasa, koja je poslednjih dana u padu. Cene TNG-a su na niovu cena iz novembra prošle godine, a na pumpama za litar ove vrste goriva uglavnom treba izdvojiti oko 68 dinara. Litar TNG-a, koji je i inače najjeftinije gorivo, u narednom periodu mogao bi biti još povoljniji, jer kako kaže Tatić, cena TNG-a na berzi je u padu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: