Crkvama imovina, ostali neka čekaju

Direkcija za restituciju Srbije je crkvama i verskim zajednicama do kraja prošle godine vratila 40,5 odsto traženog zemljišta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.03.2011.

09:26

Default images

Kako kažu u Direkciji, vraćeno je 33.289 hektara poljoprivrednog, šumskog i gradskog građevinskog zemljišta.

Vraćeno je 62.362 kvadratnih metara objekata, što predstavlja 16,3 od ukupne površine traženih objekata. Kako se dodaje, Direkcija za restituciju je donosila samo rešenja kojima je vršeno vraćanje imovine u naturalnom obliku.

Prema grubim procenama Direkcije za restituciju u obliku naturalne i zamenske restitucije moglo bi biti vraćeno i do 90 odsto od ukupnog obima tražene imovine. Iako je Članom 4. Zakona o vraćanju (restituciji) imovine crkvama i verskim zajednicama, predviđena tri modela vraćanja imovine (naturalna restitucija ,naknada u obliku vraćanje druge odgovarajuće imovine, tzv. ,zamenska" restitucija i novčano obeštećenje) u praksi se primenjuje samo naturalni oblik restitucije, tamo gde je to moguće, navode u Direkciji.

Takozvanu "zamensku restituciju" i novčanu naknadu u praksi je nemoguće primeniti, jer nisu stvoreni zakonski, ni drugi uslovi za njihovu primenu.

Kod zamenske restitucije, ne postoje formirani fondovi poljoprivrednog, šumskog, građevinskog zemljišta, kao ni fondovi stambenog i poslovnog prostora iz kojih bi se vršila zamenska restitucija.

Čekajući zakon

U Direkciji kažu i da će pitanje nadležnosti za vraćanje imovine ostalim subjektima, kojima do sada imovina nije vraćena, biti rešeno novim zakonom, te da ne žele da prejudiciraju da li će biti u njihovoj nadležnosti.

Ustavni sud bi trebalo do kraja marta da razmatra zahtev za ocenu ustavnosti Zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama, a od odluke suda će zavisiti kako će biti obeštećeni vlasnici oduzete imovine.

Prema Akcionom planu za brže sticanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, koji je krajem decembra 2010. godine usvojila Vlada Srbije, zakon o restituciji bi trebalo da bude usvojen do juna 2011. godine.
Bivši državni sekretar u Ministarstvu finansija Srbije Slobodan Ilić, koji je bio na čelu radne grupu koja priprema predlog zakona o vraćanju imovine, najavljivao je da će se, u slučaju da Ustavni sud oceni da je Zakon o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama ustavan, i u obeštećenju bivših vlasnika biti primenjana sva tri modela restitucije.

On je rekao i da će se, ukoliko mišljenje Ustavnog suda bude da taj zakon nije u skladu sa Ustavom, verovatno biti primenjen model finansijskog obeštećenja, ali u određenom procentu procenjene vrednosti oduzete imovine.

Predstavnici uduženja građana koji potražuju imovinu tvrde da se oko 90 odsto oduzete imovine može vratiti u naturalnom obliku, jer se uglavnom potražuje zemljište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: