Cvetkovićev plan dobar i neostvariv

Ekonomske mere koje je premijer Mirko Cvetković predstavio kao program rekonstruisane Vlade, ekonomisti i privrednici ocenjuju kao dobre ali i teško ostvarive.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.03.2011.

17:57

Default images

Oni navode da je malo vremena za njihovu realizaciju dok zemlja još nije izašla iz ekonomske krize.

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić smatra da su ekonomski ciljevi od ranije poznati i dobri, ali da je pitanje koliko su realni imajući u vidu malo vremena za njihovo ostvarivanje, nedostatak sredstava i da se nalazimo u dubokoj ekonomskoj krizi.

Savić je ocenio da će stvaranje nove Razvojne banke imati veliki značaj u uslovima krupnih poremećaja u privredi Srbije, velike nelikvidnosti kao i za obezbeđenje lakšeg izlaza srpskih proizvoda na strano tržište.

"Kao instrument ta banka nije sporna, ali se postavlja pitanje odakle će Srbija naći dovoljno novaca da obezbedi odgovarajući kreditni potencijal za ove namene koje su predviđene osnivanjem Razvojne banke", zapitao se on.

Pavičić: Pomoći privredi

Vlada Srbije trebalo bi posle obavljene rekonstrukcije da radi na poboljšavanju privrednog ambijenta u zemlji, a konkretne mere moraju ići u pravcu rešavanja likvidnosti, što je u ovom momentu veoma ozbiljan problem, izjavio je dugogodišnji direktor kompanije Sintelon Nikola Pavičić. Pavičić je istakao da je neophodno utvrditi konkretne mere podrške izvozu, kao i dodatne podsticaje poljoprivredi, jer su najveće izvozne šanse Srbije upravo u toj oblasti.

Prema njegovim rečima, sudbina privrede zavisi od toga šta će se desiti u 10.500 malih preduzeća, koja zapošljavaju u proseku od 50 do 250 radnika i predstavljaju "srce srpske privrede".

"Ove mere treba da budu okrenute prema tim preduzećima. Isto tako, za Srbiju je jako bitno i 8.000 mikropreduzeća. To su preduzeća koja zapošljavaju od 10 do 50 radnika", naveo je Pavičić napominjući da Srbija ima manje od hiljadu srednjih preduzeća.

"Da bismo krenuli u zavođenje finansijske discipline, država bi morala da postane najuredniji dužnik. Država mora da izmiri svoje obaveze prema privredi, jer ona veoma pedantno naplaćuje svoje obaveze od preduzeća", kazao je Pavičić.

Atanacković: Ne očekujem da će biti bolje

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković ne očekuje značajnije promene u privredi Srbije posle rekonstrukcije vlade.
On tvrdi da će se rekonstruisana vlada suočiti sa potrebom da sprovede mere usmerene na rast investicija i razvoj privrede i istovremeno obezbedi znatna sredstva za pomoć socijalno ugroženim delovima stanovništva, što će izazvati skok javne potrošnje.

Atanacković navodi da firmama "ne treba pomoć države", već samo stvaranje što boljeg ambijenta za poslovanje.

„Potrebno je da se dalje ne povećavaju dažbine i nameti“, podvukao je Atanacković i dodao da će teško ove mere pomoći da se, recimo, kombi vozilo ne proglasi luksuznim vozilom i da se na njega ne plaća veći porez.

Madžar: Cilj je dobiti glasove

Ekonomista Ljubomir Madžar istakao je da će ekonomske ciljeve rekonstruisana Vlade Srbije teško ostvariti, ocenivši ih kao "niz poteza koji treba da donesu neki glas, sa vrlo malim izgledima da se i realizuju".

"Nelogično je obećavati da će se uraditi nešto što nije urađeno u prethodne tri godine, kada su uslovi bili daleko povoljniji", rekao je Madžar.

On je napomenuo da je država osiromašila, da se zadužuje da bi pokrivala tekuće troškove pa je teško da se u toj "finansijskoj stisci" nešto dalekosežnije i radikalnije ostvari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: