Šoškić: Javni sektor mora da štedi

Centralna banka će u budžet Srbije uplatiti oko 4,2 milijarde dinara po osnovu dobiti u 2010. godini, kaže guverner NBS Dejan Šoškić.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 14.03.2011.

13:08

Default images

To je za 1,8 milijardi dinara više nego prošle godine, kazao je Šoškić i istakao da bi svaka institucija u javnom sektoru morala da radi na racionalizaciji svog poslovanja.

To je neophodno da bi se podigao nivo odgovornosti prema novcu poreskih obveznika, a to je i jedan od uslova za brži privredni razvoj zemlje, izjavio je guverner.

Šoškić je naglasio da bi institucije u javnom sektoru morale i da kontinuirano rade na unapređenju opštih uslova privređivanja i smanjivanja potrebnog vremena i troškova za obavljanje poslova privrede i građana. Prema njegovim rečima, NBS je formirala Centar za unapređenje finansijskog sistema, kao stalno telo zaduženo za razvoj finansijskog tržišta, otklanjanje prevazidjenih procesa, dodatno uredjenje finansijskog sistema, uvodjenje novih i unapredjenje postojećih finansijskih instrumenata.

Šoškić je istakao da će svaki predlog gradjana i tržišnih učesnika za otklanjanje nedostataka i unapredjenje finansijskog sistema biti analiziran, i uz uslov opravdanosti, realizovan.

Osnivanje centra je doprinos NBS stvaranju uslova da Srbija bude zemlja "pametnih" propisa i najprivlačnija investiciona destinacija u regionu, naveo je on i pozvao i druge institucije u javnom sektoru da nastave započete procese i unaprede svoje aktivnosti u stvaranju povoljnijih privrednih uslova u Srbiji.

Odgovarajući na pitanja novinara, Šoškić je naveo da će centralna banka nastaviti da vladi skreće pažnju u slučaju da smatra da neke mere ugrožavaju makroekonomsku stabilnst ili nisu dobre sa aspekta monetarne politike.

On je ukazao da to pravo proističe iz zakonom definisane obaveze NBS da vodi računa o ostvarivanju ciljane inflacije, ali i ukupne stabilnosti finansijskog sistema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Podeli: