Šabačka mlekara izvozi kajmak u SAD

Mlekara Šabac izvezla je prve količine kajmaka i feta sira u Ameriku, a pošiljka je vredna 45.000 dolara, kaže generalni direktor Zoran Matić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.03.2011.

11:08

Default images

On je izjavio da je u prvoj turi, koja je upućena u Ilinois i Detroit izvezeno sedam tona feta sira, četiri tone kajmaka i tona i po krem sira.

Matić navodi da će transport trajati mesec dana preko Rijeke i Kaljarija brodom i da je mlekara prilagodila pakovanje dugom transportu u paletama.

Prema rečima direktora, proizvodi te mlekare naći će se na rafovima malih prodavnica i prvenstveno su namenjeni srpskoj dijaspori, mada se nadaju da će za proizvode biti zainteresovano i drugo američko stanovništvo.
Mlekara Šabac će isporučivati mlečne proizvode na američko tržište na svakih mesec dana, a Matić tvrdi da fabrika ima kapacitet da zadovolji tu dinamiku isporuke.

On je naveo i da su zadovoljni postignutom cenom, mada nije želeo da precizira koliko su koštale pripreme proizvoda za izvoz, kao ni po kojim cenama će proizvodi mlekare Šabac biti prodavani u Americi.

"Izvoz na tako deleko i zahtevno tržište je iskorak za celu kompaniju, jer se ceo sistem napregao da zadovolji standarde proizvodnje, pakovanja i potrebnih dozvola", rekao je Matić.

Kako je feta zaštićeno ime na Američkom tržištu, feta sir će biti izvožen pod imenom "Mediteraneo" i sloganom "najbolje za grčku salatu".

Mlekari Šabac je u pripremi izvoza u SAD pomogla Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u Srbiji, koja nekoliko godina sarađuje i sa drugim srpskim mlekarama kako bi povećale prodaju na inostranim tržištima.

Šabačka mlekara postoji više od 70 godina, a od 2004. godine je članica Koncerna "Farmakom MB". Njena sadašnja dnevna proizvodnja je 260 tona mleka, a u planu je povećanje na 400 tona.

Ta fabrika počela je da izvozi mlečne proizvode i u Azejberdžan, gde su otpremili probnu isporuku, a u planu su Kanada i Rusija.

Mlekara posesduje i sertifikat HALAL koji je neophodan za izvoz u muslimanske zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: