Projektant plaćen više od direktora

Dobri projektatnti u Metalcu mogu imati veću platu nego direktori, ako ponude inovacije i rešenja, kaže Dragoljub Vukadinović.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.03.2011.

09:44

Default images

Predsednik ove kompanije iz Gornjeg Milanovca tvrdi da je kompanija do sada uspešno borila sa krizom zahvaljujući i velikom značaju koji daje kadrovskoj politici - odabiru, školovanju i usavršavanja stručnjaka, naročito onih koji su na rukovodećim funkcijama u preduzeću.

"Naša prva linija rukovođenja se sastoji od predsednika kompanije, generalnog direktora i 12 direktora zavisnih preduzeća. To je nekih 15 -tak ljudi koji su u prvoj liniji rukovođenja, a isto toliko pripremamo da ih zamene", naveo je Vukadinović.

Kompanija Metalac sada, kako kaže Vukadinović, upošljava blizu 1.600 ljudi, od čega u Gornjem Milanovcu radi oko 1.200, u Novom Sadu 75, u prodavnicama širom Srbije više od 200.

"Imamo naše firme u Moskvi, Zagrebu, Podgorici, SAD - u, a od 1. aprila biće osnovana i počinje sa radom i firma u Ukrajini", naveo je Vukadinović.
On je upozorio na stalni pad zarada u našoj zemlji, podsetivši da smo pre dve godine imali prosečne plate od 430 evra, koje su sada opale na 320 evra, a "ukoliko evro bude malo klizio, plate dinarski neće rasti, pa nam se može desiti da završimo sa (prosečnim) platama ispod 300 evra".

Prema rečima Vukadinovića, Metalac je 2010. godinu završio dobro, sa rastom proizvodnje između devet i 15 procenata, u zavisnosti od proizvodnog programa, ali se u 2011. očekuje mnogo teže poslovanje, što se pokazalo i u prva dva meseca.

Ulazimo sa dosta opreza i napora, a osnovni cilj je da ova godina za Metalac ne bude lošija od prethodne, objasnio je Vukadinović.

Metalac iz Gornjeg Milanovca inače planira u ovoj godini rast izvoza između pet i 15 procenata, izjavio je Vukadinović.

To bi trebalo da nadomesti stagnaciju plasmana na domaćem tržištu prouzrokovanu velikom nelikvidnošću i padom zarada.

Vukadinović je rekao da Metalac u regionu stabilno posluje, a najveći rast plasmana ima na zapadnom tržištu, Rusiji i drugim zemljama nastalim nakon raspada bivšeg Sovjetskog saveza.

"Planirali smo da ove godine dostignemo izvoz od blizu 20 miliona evra, koliko smo imali i 2008. godine", kazao je čelnik Metalca".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: