Barać: Vlada uvodi jednoumlje

Verica Barać kaže da umesto da se bave problemom siromaštva, nezaposlenosti, i Vlada i Parlament, „mi slušamo mantre premijera o rekonstrukciji vlade“.

Izvor: Blic

Ponedeljak, 14.03.2011.

00:02

Default images

"Premijer je nešto pobrkao! On traži disciplinovanje Vlade i njenih tela ne pozivajući njene članove na odgovornost, već uvodeći im zabranu za iznošenje kritika u javnosti i prikrivanje stvarnosti“, smatra predsednica Saveta za borbu protiv korupcije.

Barać navodi da "zabrana za ministre da iznose kritike te Vlade u javnost i članova vladinih tela je uvođenje u jednoumlje. Mi na takvo disciplinovanje ne pristajemo! Tražimo da premijer i Parlament pozivaju na odgovornost nadležne za posao koji im je dodeljen a ne obavljaju ga".

Ona dodaje da je suština regulatornih tela, kao što je Savet, njihova potpuna nezavisnost od Vlade kako bi mogla da rade u skladu sa zakonom, a svaki njihov postupak mora biti transparentan, kako bi se tačno videlo šta koja institucija radi."To se odnosi i na samu Vladu. Ono što ona radi ili ne radi ne sme biti skriveno", kaže Baraćeva.

Suštinu te priče o disciplinovanju, na „izvrnut premijerov način“, Barać tumači kao pokušaj premijera da zaštiti Vladu od kritika po pitanjima odgovornosti Vlade za koja je dobila mandat.

Naprotiv, kako je ubeđena, time neće izbeći pitanje odgovornosti za stanje u zemlji za siromaštvo, nezaposlenost, činjenicu da institucije nemaju osnovne uslove za funkcionisanje, nagomilane probleme u ekonomskoj sferi, obrazovanju i zdravstvu. Sve što treba da se uradi, upozorava, je merenje podataka o tome šta je ko uradio u svojoj nadležnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: