Ponovni rast inflacije u Nemačkoj

Potrošačka inflacija u Nemačkoj povećana je u februaru, četvrti mesec uzastopce, dok su veleprodajne cene zabeležile još veći porast.

Izvor: Tanjug

Subota, 12.03.2011.

12:08

Default images

To povećava očekivanja da Evropska centralna banka (ECB) uskoro pokuša da suzbije inflatorni pritisak dizanjem kamatnih stopa.

Podaci nemačkog Federalnog statističkog biroa, koji su objavljeni danas, pokazuju da je potrošačka inflacija u toj najvećoj evropskoj ekonomiji povećana u februaru 2,1 odsto na godišnjem nivou.

Taj rast je bio neočekivan nakon što je vlada prognozirala povećanje od dva odsto. Porastu potrošačkih cena doprinelo je veliko poskupljenje energenata - za 10,2 odsto u poređenju s februarom 2010. Cene hrane su istovremeno povećane 3,4 odsto.

Stopa inflacije je pre godinu dana iznosila svega 0,6 odsto i bila je na nivou od 1,3 odsto u oktobru kada je otpočeo njen rast.

Veleprodajne cene su prošlog meseca povećane 10,8 odsto na godišnjem nivou, što je najveći godišnji rast od oktobra 1981. Poljoprivredne sirovine, kao što su žitarice i stočna hrana, poskupele su čak 82,9 procenata, a veleprodajne cene kafe, čaja i začina 46,4 odsto. Cene voća i povrća su istovremeno uvećane 13,5 odsto.

Znaci porasta inflacije u zoni evra naveli su prošle sedmice ECB da nagovesti da bi uskoro mogla povećati svoju ključnu kamatnu stopu. Cilj centralne banke zone evra je zadržavanje inflacije na nivou od nešto ispod dva odsto.

Povećanje kamatnih stopa je glavni instrument ECB za suzbijanje inflacije. Ta banka drži svoju ključnu kamatnu stopu na rekordno niskom nivou od jedan odsto još od maja 2009. kako bi pružila podsticaj ekonomskom rastu tokom ekonomskog i finansijskog previranja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: