Češka: Jedinstveni PDV od 2013.

Češka vladajuća koalicija odlučila je da od naredne godine poveća nižu stopu poreza na dodatu vrednost (PDV) sa 10 na 14 odsto.

Izvor: Tanjug

Subota, 12.03.2011.

08:04

Default images

Istovremano je uvođenje jedinstvene stope PDV odloženo za 2013. godinu.

Kako je objavio premijer Petr Nečas, jedinstvena stopa PDV će biti 17,5 odsto, umesto prvobitno planiranih 20 odsto. Niža stopa PDV se primenjuje za prehrambene proizvode, kulturu i neke usluge, kao što su isporuka grejanja domaćinstvima, usluge stanovanja i izgradnja stanova.

Koalicione stranke su u februaru usvojile predlog reforme penzijskog sistema, zajedno sa planom za ujednačavanje PDV na višoj stopi od 20 procenata, sa izuzetkom "osnovnih životnih namirnica" za koje je trebalo da ostane 10 odsto.

Ovakva odluka izazvala je oštre kritike javnosti i češkog predsednika Vaclava Klausa, tako da je nađeno kompromisno rešenje stopom od 17,5 odsto.

Prema Nečasu, novo umerenije povećanje donje stope PDV obezbediće državnom budžetu 26 do 27 milijardi kruna (1,07 do 1,11 milijardi evra) 2012. godine, a 22 do 23 milijarde kruna 2013. godine.

Jedinstvenu stopu PDV u Evropskoj uniji ima samo Danska i to u visini 25 odsto. U ostalim zemljama se snižena stopa kreće od četiri do deset procenata, a standardna stopa od 15 do 25 procenata. EU dozvoljava i čitavu skalu izuzetaka koji se omogućavaju pojedinim zemljama, pa u nekim slučajevi PDV može da bude i nula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: