Cvetković: Srbija, Meka za ulaganje

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković poručio je turskim investitorima da su poslovni ambijent i klima za investicije u Srbiji među najpovoljnijima u Evropi.

Izvor: B92

Petak, 11.03.2011.

13:06

Default images

Cvetković je turskim privrednicima predočio komparativne prednosti naše zemlje za strana ulaganja, istakavši da je srpska privreda u periodu od 2004. do 2008. godine bila među najbrže rastućim u Evropi, a da u ovom trenutku pokazuje znake izlaska iz ekonomske krize sa očekivanim privrednim rastom od tri ili više odsto u 2011.

"Srbija verovatno jedina zemlja koja je u jeku finansijske krize od međunarodnih agencija dobila poboljšanje kreditnog rejtinga", ukazao je premijer i istakao da danas o odgovornoj ekonomskoj politici Srbije svedoči i saradnja sa Međunarodnim monetarnim fondom. "Srbija je zemlja koja se približava EU i zato se u Srbiji u kontinuitetu menja privredni sistem u pravcu tržišnog i predvidljivog. To što nam je EU prioritet govori da se sve promene u političkom i ekonomskom sistemu kreću ka uspostavljanju evropskih standarda, a to znači pravnu sigurnost za investitore", objasnio je Cvetković.

Premijer je, govoreći o veoma povoljnim propisima za poslovanje, precizirao da je porez na dobit u Srbiji od 10 odsto među najnižima u Evropi, a da su porez na dodatu vrednost od 18 odsto i porez na zarade od 12 odsto niži nego u većini država centralne i istošne Evrope.

Takođe, Srbija, prema njegovim rečima, nudi finansijske podsticaje investitorima, a sporazumi o slobodnoj trgovini koje je potpisala omogućuju pristup tržištima sa više od milijardu stanovnika.

Cvetković je naglasio i da je politička stabilnost garant bezbednosti investicija u našoj zemlji, podsetivši da je, zahvaljujući politici vlade u Beogradu, Srbija danas čvrsto na putu evrointegracija.

"Naši politički odnosi su odlični i uvek je dobro iskoristiti dobre političke odnose kao platformu za dobre ekonomske odnose, a to ima veze i sa pitanjem kulturnih veza. Naši narodi imali su sličnu istoriju a sada su na putu da imaju i zajedničku budućnost", rekao je Cvetković turskim privrednicima.

Susret privrednika u turskoj Komori za međunarodne ekonomske odnose organizovan je u saradnji te institucije i Privredne komore Srbije, i naišao je na veliko interesovanje turske poslovne zajednice.

Bugarin očekuje bolju saradnju

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin je, obraćajući se učesnicima foruma, konstatovao da dva naroda povezuju sličnost poslovnih običaja i kulture, i da je liberalizacija trgovinskih odnosa otvorila prostor da se ekonomska saradnja dve države poboljša.
Bugarin je turskim privrednicima predočio makroekonomske pokazatelje u Srbiji, i kao potencijalno najplodotvornije oblasti saradnje naveo tekstilnu industriji, crnu metalurgiju, agrar, industriju kože i obuće, elektroindustriju, građevinsku infrastrukturu...

Tursko-srpski poslovni forum bio je prilika i za bilateralne razgovore srpskih preduzetnika sa zainteresovanim turskim kompanijama, a nekoliko susreta sa predstavnicima najznačajnijih turskih kompanija imao je i sam premijer Cvetković.

Predsednici vlada Srbije i Turske Mirko CvetkoviĆ i Redžep Tajip Erdogan saglasili su se u četvrtak u Ankari da dvema državama predstoji period jačanja bilateranih odnosa, pre svega ekonomske saradnje, a kao oblasti u kojima bi mogao biti načinjen napredak u najskorijem roku izdvojili su sektor saobraćajne infrastrukture.

"Opšti utisak je da su ekonomski odnosi dobri ali da mogu biti znatno bolji imajući u vidu ekonomske kapacitete zemlje", rekao je Cvetković.

Cvetković je sa žaljenjem konstatovao da u trgovinskoj razmeni dveju zemalja postoji veliki deficit na srpskoj strani i da, i pored izvanrednih političkih odnosa, nema značajnih međusobnih investicija.

U cilju privlačenja turskih investicija u Srbiju, u oktobru 2009. godine zaključen je Sporazum o saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata, koji predstavlja osnov za angažovanje turskih preduzeća na izgradnji infrastrukturnih objekata od strateškog značaja za našu zemlju, a čija bi realizacija bila finansirana kreditima pod povoljnim uslovima.
Prioritetni projekat, prema tom sporazumu je izgradnja i rekonstrukcija deonica magistralnih puteva Novi Pazar - Sjenica/Aljinoviće i Novi Pazar-Tutin.

Takođe, u skladu sa odredbama sporazuma, sa tri značajne turske kompanije potpisana su tri memoranduma o razumevanju vezana za projekat izgradnje tri deonice autoputa Beograd-Boljare, čija se vrednost procenjuje na 690 miliona evra.

Od ostalih investicionih projekata u oblasti srpske saobraćajne i građevinske infrastrukture, interesantna je izgradnja industrijskog parka na Pešterskoj visoravni, izgradnja aerodroma u Sandžaku, prenamena aerodroma Lađevci, kao i izgradnja stambenih objekata.

Takođe, u toku su pregovori oko privatizacije našeg nacionalnog avioprevoznika Jat ervejza od strane turske aviokompanije. Turski operater Turksel pridružio se listi šest potencijalnih kupaca srpskog Telekoma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: