Kina gradi stanove za 200 mlrd. USD

Kineska vlada će uliti oko 200 milijardi dolara ove godine na izgradnju 10 miliona jeftinih stanova da bi se korist od ekonomskog rasta proširila na siromašne.

Izvor: Beta

Četvrtak, 10.03.2011.

08:22

Default images

Ovogodišnja ulaganja deo su plana izgradnje 36 miliona jeftinih stanova u narednih pet godina, rekao je zamenik ministra stanogradnje Ki Đi.

Vlada je objavila niz mera, uključujući veće plate i subvencije, kao deo ambicioznog obećanja da će smanjiti politički opasni jaz između bogatih i siromašnih i pretvoriti zemlju seljaka i fabričkih radnika u potrošačko društvo.

Jedna od razloga je i da se zauzda skok cena u stanogradnji, saopšteno je u Pekingu.

"U narednih nekoliko godina značajno ćemo popraviti stambene uslove porodica sa srednjim i nižim prihodima, novozaposlenih radnika i migranata“, rekao je Ki.

Centralna vlada će uplatiti 500 milijardi juana (76 milijardi dolara) od 1.300 milijardi juana (198 milijardi dolara) planiranih za ovu godinu.

Skok cena nekretnina, uprkos naporima vlade da ohladi pregrejano tržište, gurnuo je čak i male stanove van dosega većine kineskih porodica uprkos ekonomskom rastu zemlje koji je prošle godine dosegao 10,3 odsto.

U januaru su cene novosagrađenih stanova skočile za 6,8 odsto u Pekingu i 1,5 procenat u Šangaju u odnosu na prošlu godinu. Neki manji gradovi beleže veće povećanje - 21,6 odsto u Haikou i 14,2 procenata u Juejangu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: