Priprema se prodaja luke Novi Sad?

Upravni odbor luke Novi Sad doneo je odluku da imovinu tog preduzeća prenese na novu firmu koju planira da proda, što je protiv zakona kaže Milenko Milojević.

Izvor: Dnevnik

Petak, 04.03.2011.

12:26

Default images

Direktor Luke Novi Sad Milenko Milivojević objašnjava da je prebacivanje imovine i opreme u ćerku firmu „Nova luka” i njena prodaja protivna odluci po kojoj je luka izuzeta iz privatizacije na zahtev gradskih i pokrajinskih vlasti.

U međuvremenu je donet novi zakon o lukama koji predviđa da se lučka infrastruktura ne može privatizovati pošto predstavlja javno dobro. Milivojević navodi da bi osnivanje i prodaja ćerke-firme zapravo bio način da se ove zakonske odredbe zaobiđu.

"Mislim da je cilj da se Luka rasproda i takva bude oslobođena državnog uticaja", kaže Milivojević.

Ipak, dodaje, ove odluke UO-a nisu zaživele pošto menadžment Luke nije uplatio 500 evra za osnivanje „Nove luke”, a sledstveno, nije ni preneo imovinu na novo preduzeće.

Milivojević kaže i da je ceo slučaj prijavio Ministarstvu ekonomije i premijeru Mirku Cvetkoviću, naročito zbog toga što je UO luke znatno izmenio vrednost imovine tog preduzeća kada je radio novu procenu. On navodi da je UO procenio da osnovna sredstva i oprema Luke, zapravo sve osim infrastrukture, vredi 11,2 miliona evra. S druge strane, kaže Milivojević, lane je procenjeno da sve to vredi 22 miliona evra.

"Kada se tome pridoda 24 hektara zemljišta koje Luka ima u vlasništvu i sedam hektara koji su pod sudskim sporom, dobijamo ukupnu vrednost od 50 miliona evra. Po novoj proceni, neka vredna oprema procenjena je po ceni starog gvožđa na svetskim berzama", kaže direktor Luke.

"Mi smo poslednja Luka u Srbiji, uz kovinsku koja je u stečaju, koja je u državnom vlasništvu. Pri tom radimo dobro, radnici imaju dobre plate. Ipak, nadam se da će prevladati razum", navodi Miliovojević.

Inače, dojučerašnji ministar ekonomije u Vladi Srbije Mlađan Dinkić prošle jeseni je najvio mogućnost stranih investicija u novosadsku Luku.

On je rekao da postoji veliko interesovanje jedne velike francuske firme, najveće u svojoj zemlji u lučkom biznisu i među najvećima u Evropi, da investira u Luku Novi Sad.

"Francuzi su zainteresovani za to da iznajmljuju deo novosadske luke i da investiraju zajedno s gradom, Pokrajinom i Republikom. Dakle, nije ideja da se Luka Novi Sad prodaje već bi ostala u domaćem vlasništvu", rekao je Dinkić u oktobru na novosadskom sajmu investicija “Investekspo”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: