Diloit savetuje transformaciju Jata

Ministarstvo za infrastrukturu potpisalo je ugovor sa konsultanskom kućom Diloit i Tuš, koja je na tenderu izabrana za savetnika u procesu transformacije Jata.

Izvor: Beta

Petak, 04.03.2011.

11:57

Default images

Državni sekretar za vazdušni saobraćaj Miodrag Miljković podsetio je da je Vlada Srbije na sednici 16. aprila prošle godine usvojila zaključak o osnivanju nove aviokomopanije koja treba da preuzme ulogu nacionalnog avioprevoznika u strateškom partnerstvu sa nekom uspešnom stranom kompanijom.

Miljković je naveo da će konsultatnt svoje aktivnosti podeliti u tri dela i da će imati rok od dva meseca da pripremi detaljnu strategiju i akcioni plan, zatim rok od šest meseci da raspiše tender i da obavi izbor stateškog partnera i još četiri meseca da za prenos državnog i kapitala strateškog partnera u novu aviokompaniju.

"Srbija će na kraju ovog procesa dobiti nacionalnog avioprevoznika u meštovitom vlasništvu, koji će da postane lider u ovom delu Evrope, a naročito na prostoru bivše Jugoslavije", rekao je on. Miljković je naveo da će konsultant imati zadatak oderedi vrednost kapitala koji će biti unet u novu kompaniju, da će strateški partner navesti šta mu je zanimljivo da preuzme iz sadašnjeg Jata.

"Mi procenjujemo da su to postojeća flota, ljudski kadrovi, bilateralni sporazumi i slotovi na najvećim svetskim aerodromima", rekao je državni sekretar.

On je dodao da će stvar pregovora biti kako će biti rasporedjeno vlasništvu u novoj aviokompaniji.

"Sve su opcije na stolu, većinsko vlasništvo na jednoj ili drugoj strani ili pola - pola", kazao je Miljković.

Vršilac dužnosti generalnog direktora "Jat ervejza" Vladimir Ognjenović je izrazio očekivanje da će proces osnivanja nove nacionalne aviokompanije biti završen do kraja ove godine i da će nova kompanija biti profitabilna i lider u ovom delu Evrope.

"Nalaženje strateškog partnera je od krucijalnog značaja za opstanak kompanije tako da će 'Jat ervejz' u okviru ovog procesa sve svoje resurse staviti na raspolaganje državi i savetniku za privatizaciju", rekao je Ognjenović.

On je istakao da će Srbija dobiti aviokompaniju kojom ćemo se svi ponositi, a da će zaposleni dobiti siguran posao na duži rok.

Predstavnik "Diloita" u Srbiji Srđan Petrović je kazao da će ta kompaniji učiniti sve da uspešno obavi povereni zadatak osnovanja novog nacionalnog avioprevoznika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: