Srbin sa platom od 1,3 miliona $

Nikolu Čabraju iz Indijane, časopis Forbs stavio je na 185. mesto jer je zaradio 140 mil. dolara za poslednjih pet godina u firmi Dženeral Dajnamiks.

Izvor: Novosti

Petak, 04.03.2011.

11:25

Default images

Ta kompanija koja radi u vojnoj industriji ostvarila je promet od 29 milijardi dolara.

"Nikola Čabraja je jedanaest godina bio prvi čovek američke vojne i avio industrije, jer je kao generalni direktor kompaniju „Dženeral Dajnamiks“ izdigao iznad mnogo poznatijih firmi, kao što su, na primer, „Boing“ i Lokid“. Pod njegovim vođstvom ova kompanija sa 92.000 zaposlenih postala je vodeći snabdevač američke armije, a Nikola Čarbraja je postao jedan od najmoćnijih ljudi u SAD u toj oblasti", kaže Milan Simić, mladi biznismen i poslovni partner Nikole Čabraje. Rođen u Americi 1942. godine u porodici srpskih doseljenika iz Like. Diplomirao je prava 1964. godine na Nortvestern univerzitetu i zaposlio se u advokatskoj kancelariji „Džener i Blok“ 1968. godine.

"Njegova munjevita poslovna karijera je počela kada je Nikola 1992. godine postao specijalni pravni savetnik u Kongresu SAD, a potom je ušao 1993. u vojnu industriju. Od 1997. je bio glavni izvršni direktor kompanije „Dženeral Dajnamiks“. Nasledio je firmu sa 29.000 radnika i 4 milijarde dolara kapitala, da bi je do 2009. kad je napustio, učinio najboljom u SAD, a verovatno i u svetu", otkriva nam Milan Simić, naftaš iz Hjustona.

Taj uspeh je Nikola Čabraja ostvario zahvaljujući visokoj prodaji naoružanja i opreme Ministarstvu odbrane SAD i NATO. Kako su stručnjaci magazina „Forbs“ izračunali tih godina Čabraja je imao mesečnu platu od 1,3 miliona dolara. A, sa provizijama i nagradama uvrstio se među najbogatije Amerikance.

Nikola Čabraja je član crkvene uprave SPC u državi Indijana, pripadnik Bratstva slobodnih zidara i veliki srpski patriota.

Od prošle godine, nekada vodeći čovek u vojnoj industriji SAD, Nikola Čabraja je američki penzioner.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: