D&B: Srbija ostala umereno rizična

Najveća bonitetna kuća na svetu "Dan end Bredstrit" (D&B) je, u martovskom izveštaju, ostavila Srbiju u grupi zemalja za umerenim rizikom poslovanja.

Izvor: Tanjug

Petak, 04.03.2011.

10:17

Default images

U izveštaju je navedeno da bi krediti dobijeni od MMF-a i drugih multilateralnih institucija, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, trebalo da vrate poverenje stranih investitora u tržišta kapitala, preko solventnosti zemlje.

Institucionalna slabost, loše upravljanje i slab sudski nadzor negativno utiču na rizik. Iako rastu bankarske pozajmice, krediti kako u domaćoj tako i u stranoj valuti, finansijski sektor i dalje je ranjiv. Uprkos tome što je privreda u trećem kvartalu 2010. porasla za zavidnih 2,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu, analitičari D&B procenjuju da su ukupne ekonomske aktivnosti oslabile u poslednjem kvartalu.

Industrijska proizvodnja je opala za 1,5 odsto u poslednjem tromesečju 2010, iako je na međugodišnjem nivou u decembru prosečna godišnja stopa rasta poboljšana na 2,9 procenata (u poredjenju sa prosečnim padom proizvodnje od 12,2 odsto u 2009).

Zabeležen je relativno snažan rast maloprodajne aktivnosti u četvrtom kvartalu i za godinu u celini prodaja je vrednosno porasla u proseku za sedam procenata.

Iako je obim prodaje tokom 2010. opao u proseku za 0,6 odsto, ovo je značajno poboljšanje u odnosu na zabeleženi pad od 14,9 procenata u 2009 i pruža solidnu osnovu za rast u 2011.

Komercijalno okruženje u Srbiji suočava se sa izazovima, uprkos naporima da se prilagodi normama EU, kao deo vladine strategije za pridruženje EU, ocenila je ova bonitetna kuća, navodeći da se, bez obzira na to kada će izbori biti održani, ne očekuju velika odstupanja od proevropske politike aktuelne vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: