Đogović: Menjati javni sektor

Saradnik Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Saša Đogović kaže da, bez transformacije javnog sektora u Srbiji, nema ni poboljšanja poslovne klime.

Izvor: Tanjug

Petak, 04.03.2011.

09:25

Default images

On je istakao da je neophodna odlučnost i sinhronizovanost unutar Vlade Srbije kako bi se uspešno transformisao javni sektor.

Đogović smatra da je već trebalo naći optimalan model transformacije Elektroprivrede Srbije (EPS), da je "Jat ervejz" trebalo privatizovati pre krize dok se železnica vrlo sporo transformiše.

Prema njegovim rečima, stend baj aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom trebalo je iskoristiti da bi se transformisao neracionalan javni sektor, što nije učinjeno.

Đogović je naglasio da najvaljeno poskupljenje struje od 1. aprila nije sporno i da je bilo očekivano već je sporan način na koji će se ta sredstva utrošiti.

On ne očekuje da će sredstva od poskupljenja struje, imajući u vidu dosadašnji model poslovanja EPS-a, ići u investicije, nego u prikrivanje dosadašnjeg neracionalnog poslovanja kompanije.

„To je šteta, jer je energetika značajan resurs i zamajac za prikupljanje novih investicija i oživljavanje drugih proizvodnih kapaciteta u srpskoj industriji“, dodao je Đogović.

Pored neefikasnosti javnog sektora na lošu poslovnu klimu u Srbiji na početku godine, prema njegovom mišljenju, utiču i pojačani inflatorni tokovi, nelikvidnost privrede kao i protivrečnost kreatora ekonomske politike, što su značajne prepreke za dolazak stranih investitora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: