Parivodić: Ilić nije uradio ništa

Vlada Srbije trebalo bi da obnovi mandat direktoru Direkcije za restituciju, Vladimiru Todoroviću,jer je odlično obavljao posao, kaže Milan Parivodić.

Izvor: Novosti

Petak, 04.03.2011.

00:05

Default images

Todorović je odlično obavljao posao, kaže Parivodić, bivši ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom i autor Nacrta zakona o restituciji.

Sa druge strane, kaže on, Slobodan Ilić, bivši državni sekretar u Ministarstvu finansija, koji je do pre nekoliko dana vodio radnu grupu za donošenje zakona o denacionalizaciji, u poslednje četiri godine nije ništa uradio.

"Za restituciju je dobro što Ilić više nije na čelu radne grupe i nadam se da će biti imenovan neko sposobniji"; navodi Parivodić i dodaje da Ilićeva radna grupa za ove četiri godine nije predložila nijedno rešenje i nije pripremila nacrt zakona o restituciji, već je "jedino što je do sada urađeno Nacrt koji je pripremila radna grupa na čijem sam bio čelu". "Mislim da nije dobro da se političke partije sada suprotstavljaju već stečenim pravima svih verskih zajednica, koje su izrazile svoje negodovanje zbog ideje poništenja Zakona o povraćaju imovine crkvama pred Ustavnim sudom. To je maltretiranje Ustavnog suda jednim necivilizacijskim konceptom da se restitucija ne sprovede", kaže Parivodić.

Naime, država u prvoj polovini godine neće usvojiti zakon o denacionalizaciji jer Ustavni sud još nije doneo odluku o oceni ustavnosti Zakona o povraćaju imovine crkvama i verskim zajednicama.

"Akcionim planom za rešavanje otvorenih pitanja u pravcu reformi za pristupanje EU je predviđeno između ostalog da se usvoji i zakon o restituciji i siguran sam da će to država i uraditi u roku koji je sama sebi zadala", ističe Parivodić i dodaje da je to je njena obaveza pre svega prema građanima ali i prema EU.

"Nacrt koji sam radio sa radnom grupom u okviru Ministarstva finansija, koji je 2007. godine bio iznet na poslednjoj sednici kabineta premijera Vojislava Koštunice podržala je i EU. Sva udruženja bivših vlasnika su takođe stala iza tog predloga zakona. To je za državu najjeftinija varijanta, što se i pokazalo na primeru Zakona o povraćaju imovine crkvama i verskim zajednicama gde je deo poljoprivrednog i šumskog zemljišta već vraćen", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: