Slovenci bez posla na mostu kod Ade

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je raskinula ugovor sa`slovenačkim SCT-om o gradnji petlje i dela severnih pristupa mostu na Adi.

Izvor: FoNet

Četvrtak, 03.03.2011.

23:59

Default images

O ovoj odluci obaveštena je i Evropska investiciona banka, koja je i odobrila kredit, pa će se, prema pravilima, sprovesti dalji postupak za izbor izvođača radova.

U Direkciji za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju objašnjavaju da je posle potpisivanja ugovora u decembru 2010. godine, slovenačka firma proglasila nelikvidnost.

Pred nadležnim službama Republike Slovenije otvoren je postupak koji bi mogao značajno da utiče na izvršenje obaveza iz ugovora o izgradnji petlje Jurija Gagarina. "Kako bi se zaštitio interes grada Beograda i osiguralo da ugovoreni avans od šest miliona evra bude u potpunosti iskorišćen za namene predviđene ugovorom, od slovenačke firme smo tražili dopunu bankarske garancije za avansno plaćanje", kažu u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju.

Oni dodaju da "imajući u vidu da SCT ni posle više od mesec dana nije obezbedio traženu dopunu bankarske garancije, pokrenuli smo ugovorom predviđene mere i uputili drugoj ugovornoj strani obaveštenje o raskidu ugovor".

U Direkciji tvrde da će se sve odvijati po predviđenoj dinamici i da raskid ugovora sa slovenačkom firmom ne dovodi u pitanje planiranu dinamiku izgradnje mosta i pristupnih rampi.

"Do kraja ove godine će, prema planu, biti završena izgradnja konstrukcije mosta i uzlazno-silaznih rampi u Radničkoj i Ulicu Jurija Gagarina, kao i saobraćajna veza sa petljom Hipodrom, čime će se stvoriti uslovi da se most pusti u funkciju drumskog saobraćaja", dodaju u Direkciji.

Početak izgradnje južnih pristupa mostu teče prema planu i u skladu sa ugovorom koji je potpisan sa austrijskom firmom Por. Ugovor je zaključen za istovremenu izradu glavnog projekta i za izvođenje radova, takođe prema pravilima Evropske investicione banke.

U prvoj fazi radova do kraja ove godine treba da se završi saobraćajna veza mosta i petlje Hipodrom, a u drugoj i trećoj fazi, do 2013. godine, biće izgrađena kompletna petlja Radnička, sa svim predviđenim prilazima. Ugovorena vrednost radova ove petlje je 67,9 miliona evra, plus PDV.

Borović: Kako je poskupeo most

Predsednik Gradskog odbora Nove Srbije (NS) Beograda Borislav Borović kaže da je nejasno kako je cena mosta preko Ade Ciganlije, od trenutka potpisivanja ugovora za izgradnju, sa 118 miliona evra, porasla na 430 miliona. "Tvrdimo da su sve radnje kada je u pitanju izgradnja mosta neregularne. Nejasno je kako je cena za dve godine porasla za više od 300 miliona evra", rekao je Borović.

Slovenačka kompanija SCT, koja je sa još dve kompanije iz Austrije i Nemačke činila konzorcijum, bankrotirala je, ukazao je Borović i dodao da je NS, i pre dve godine kada je potpisan ugovor, upozoravala na neozbiljne poslove slovenačke kompanije.

"Pre dva dana Grad Beograd je odlučio da raskine ugovor sa slovenačkom firmom, ali samo za deo izgradnje severne petlje", objasnio je Borović.

Prema njegovim rečima, ako se ispituje poslovanje Kolubare, onda bi trebalo to učiniti i po pitanju izgradnje mosta preko Ade Ciganlije. "Tražimo odgovornost onih koji su bili u tenderskoj komisiji", poručio je Borović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: