Mrkonjić će rukovoditi i enegetikom

Lider SPS-a Ivica Dačić kaže da će ukoliko se Ministarstvo energetike spoji sa ministarstvom infrastrukture Milutin Mrkonjić ostati na čelu tog ministarstva.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 03.03.2011.

15:26

Default images

"Ukoliko se Ministarstvo energetike pripoji Ministarstvu infrastrukture, logično je da Milutin Mrkonjić ostane ministar", rekao je Dačić.

Dačić je najavio da će SPS danas sa Demokratskom strankom razgovarati o tome da li je moguće bilateralnim dogovorima napraviti neku novu varijantu rekonstrukcije, u skladu s dogovorom sa G17 plus, da se ne uzimaju "tuđa" i ne daju "svoja" ministarstva.
"Polazimo od toga da nema razloga da smenjujemo bilo kog našeg ministra. S druge strane, poštujemo dogovor o rekonstrukciji Vlade, a to znači da bi sažimanje ministarstava bilo moguće, ali vodeći računa o statusu čoveka koji je do sada bio ministar", objasnio je Dačić.

Premijer Srbije Mirko Cvetković je najavio smanjenje broja resora u Vladi Srbije. Prema najavama Demokratska stranka izbugiće tri minisarstva (Ministarsto poljoprivrede biće pripojeno Ministarstvu trgovine, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava biće pripojeno Ministarstvu pravde, a Ministarstvo vera će biti pripojeno Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu).

Ministarstvo energetike kojim rukovodi SPS biće pripojeno unfrastrure, a Ministarstvo za NIP koje pripada stranci G17 biće pripojeno Ministarstvu ekonomije.
Iako je Vlada Srbije pred rekonstrukcijom, koja će dovesti do ukidanja pet ministarstava, Ministarstvo finansija za sada ne priprema rebalans budžeta za 2011. iako će buduća vlada imati pet ministarstava manje.

"Odluka o tome da li će se biti predložen rebalans budžeta za 2011. biće doneta tek kada budu usvojene izmene Zakona o ministarstvima", naveli su u Ministarstvu finansija.

Iako su to velike promene, prema objašnjenju Ministarstva finansija, prema Zakonu o budžetskom sistemu, dozvoljena je mogućnost da se posle rekonstrukcije Vlade ne uradi rebalans budžeta, uz uslov da ne dodje ni do kakvih promena fiskalne politike.

Rebalans je obavezan u slučaju potreba promene pojedinih stavki u budžetu, a ako dođe samo do spajanja ministarstava, bez bilo kakvih drugih promena, rebalans budžeta neće biti obavezan, ističu u Ministarstvu finansija.

Budžetom Srbije za 2011. godinu planirani su prihodi od 724,4 milijarde i rashodi od 844,9 milijardi, tako da će budžetski deficit iznositi 120,5 milijardi dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: