Đelić: Van EU Srbija gubi 2 mlrd. €

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić kaže da svaka godina u kojoj Srbija nije članica EU, košta dve milijarde evra.

Izvor: B92

Utorak, 01.03.2011.

16:13

Default images

"Zato je moj predlog, koji sam predočio na velikom broju adresa u EU, da podrška Srbiji u prvim godinama pred ulazak u EU bude veća nauštrb snanjenja kada uđe u EU", kazao je Đelić.

On je rekao da je cilj da Srbija ove godine dobije status kandidata za EU ali i datum početka pregovora. "Mi znamo da svih 27 zemalja EU ne podržava da do toga dođe ove godine ali u tom smislu su ključni izveštaji glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca", kazao je Đelić.

On je dodao da se danas bije bitka za finansijsku podršku EU u ovoj deceniji jer se, kako je rekao, budžet EU pravi jednom u sedam godina.

"Srbija i Zapadni Balkan se moraju boriti za svoj prostor i za koju milijardu evra", dodao je Đelić.

On je rekao da zna da nema raspoloženja da se znatno poveća finansijska podrška ali da traži da se profil te podrške promeni i u tom smislu predložio je da se veća sredstva izdvajaju u godinama pred ulazak u EU.

Šef delagcije EU u Srbiji Vensan Dežer je rekao da je Đelićev predlog veoma interesantan, ali da je teško izvodljiv.

Ocenjujući da se radi o mudroj ideji, on je dodao da je to teško izvodljvo jer Srbija nije jedina zemlja koja pregovara sa EU i da se ne može praviti razlika između Zapadnog Balkana koji ima 20 miliona stanovnika i Turske sa druge strane.

Dežer je dodao da je EU vrlo velikodušna prema Srbiji i da je zainteresovana da Srbija bude članica EU.

Mas: EU nisu samo pare, Srbija neće dobiti ništa

Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas je rekao da ne podržava ideju Đelića jer, kada je reč o EU, ne radi se samo o novcu.

"Ako se sve to svede na transfere milijardi evra, onda to znači da ste suprotno razumeli koncept EU jer je ona vezana za vrednosti i postoje određene stvari o kojima se ne može pregovarati", istakao je Mas.
On je dodao da Srbija neće dobiti ništa, ali i da joj neće biti ništa uskraćeno, zato što je to bilo nekoj drugoj zemlji.

"EU u budućnosti neće prelaziti preko nekih problema u nekim zemljama kao što je to radila u slučaju nekih zemalja koje su ranije ušle u Uniju", kazao je Mas.

On je rekao i da veoma ceni sva prilagođavanja koja je Srbija uradila i da je to potpuno drugačija zemlja nego pre dve godine, kada je u nju došao.

Američka ambasadorka u Srbiji Meri Vorlk rekla je da SAD podržavaju put Srbije ka EU i da Srbija mora završiti proces reformi jer će to dovesti do ekonomskog rasta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: