TDR: Prihod od cigareta 18 mil. €

Tvornica duhana Rovinj (TDR) je u Srbiji 2010. ostvarila prihod od 18 miliona evra, što je za 5,1 odsto manje nego godinu pre.

Izvor: B92

Utorak, 01.03.2011.

15:25

Default images

"U 2010. TDR je istovremeno u Srbiji imao rekordnu prodaju od 1,7 milijardi komada cigareta, što je za 3,5 odsto više nego 2009.", rekao je predsednik Uprave TDR-a Davor Tomašković.

On je objasnio da je razlog za to što je TDR " na sebe preuzeo deo poreskog opterećenja", jer povećanje akciza nije u potpunosti pratilo i povećanje maloprodajnih cena cigareta. Uprkos prosečnom godišnjem rastu maloprodajnih cena cigareta od 10 odsto, pad prihoda TDR-a iznosi prosečno četiri odsto godišnje zbog snažnog rasta akciza od oko 21 odsto godišnje, naveo je Tomašković.

Prihodi države Srbije po osnovu akciza po paklici u 2011. godini gotovo su duplirani u odnosu na 2008. godinu, rekao je on.

Tomašković je precizirao da su 2008. godine, kada je paklica "Ronhila" u maloprodaji koštala 90 dinara, TDR u strukturi prihoda po paklici učestvovao sa 38,1 dinara, a država je od akciza imala prihod od 38,2 dinara.

U 2011. godini, prihodi države po osnovu akciza po paklici iznose 68 dinara, a prihodi TDR-a su 33,7 dinara, kazao je Tomašković, napominjući da cena "Ronhila" sada iznosi 120 dinara.

Na smanjenje prihoda proizvođača uprkos pokupljenju cigareta u dinarima uticao je i pad vrednosti dinara u odnosu na evro, kazao je on.

Tržišno učešće TDR u Srbiji trenutno iznosi devet odsto i u poslednje tri godine povećano je za 28 odsto, istakao je Tomašković na godišnjoj konferenciji tog hrvatskog proizvođača cigareta, koji više od 58 odsto svoje prodaje ostvaruje u izvozu.

Tomašković je podsetio da portfolio TDR-a u Srbiji čine četiri brenda - "Ronhill", "Walter Wolf", "MC" i "York", dodajući da oni pokrivaju praktično sve cenovne segmente na tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: