Šoškić: Inflacija niža od aprila

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je da će inflacija u Srbiji u aprilu dostići najviši nivo i da će posle toga početi da pada.

Izvor: Beta

Utorak, 01.03.2011.

12:07

Default images

Šoškić je objasnio da će međugodišnja inflacija početi da pada u onim mesecima u kojima smo u prošloj godini imali visoku inflaciju, kao što su jun, jul i avgust .

Naglašavajući da je cenovna stabilnost osnov privrednog oporavka u visokoevroiziranoj privredi kakava je srpska, on je najavio da će NBS, zbog toga, u narednom periodu koristiti sve raspoložive instrumente da se obezbedi cenovna stabilnost.

Šoškić je ukazao da će glavni izazovi za ostvarivanje ciljane inflacije biti inflaciona očekivanja, rast cena pod kontrolom države, kao i izazovi iz međunarodnog okruženja, kao što su rast cena energenata i hrane. Prema njegovim rečima, centralna banka je sa vladom ostvarila produktivnu komunikaciju po pitanju rada na otklanjanju nestabilnosti cena poljoprivrednih proizvoda, ističući da je indeks potrošačkih cena, kojim se meri inflacija, osetljiv na kretanje cena hrane.

Guverner je naveo da su banke u Srbiji relativno stabilne i da je njihov kapital relativno visok, ali da određenu zabrinutost izaziva nivo od 17,2 odsto problematičnih kredita u bilansima banaka zbog čega banke moraju polagati veliku obaveznu rezervu.

"Ukoliko ne bi imali ta sredstva ne bi bilo ni sredstava za isplatu problematičnih kredita, što bi dovelo do većeg bankarskog rizika", istakao je Šoškić.

On je istakao da taj nivo još nije alarmantan, jer su rezervacije banaka kojima bi se pokrili eventrualni gubici visoke i dodao da je učešće problematičnih kredita u sektoru privrede veće od 20 odsto, dok je kod stanovništva znatno niže.

Govoreći o odluci NBS o obaveznoj rezervi banaka, Šoškić je ukazao da je cilj bio da se ne dozvoli dodatna likvidnost u sistemu u trenutku kada je inflacija iznad gornje granice cilja.

Takođe, napravljena je segregacija po pitanju ročnosti i valutnog znaka, pa ukoliko su izvori finansiranja banaka dugoročni i u dinarskom znaku onda je obavezna rezerva praktično jednaka nuli.

Povećanje vrednosti dinara u odnosu na evro poslednjih meseci je, prema njegovim rečima, posledica povećanja referentne kamatne stope
Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je danas da Srbija mora da se pozicionira kao atraktivna investiciona destinacija kako bi privukla strane ulagače.

Šoškić je stakao da Srbija treba da stekne takav položaj da kada investitori pogledaju region jugoistočne Evrope prirodno pomisle na našu zemlju kao odličnu destinaciju za investiranje.

On je ukazao da je Srbija još uvek ima skroman privredni rast koji je daleko od onoga iz 1989. godine i da je jedan od velikih problema visoka stopa nezaposlenosti od bezmalo 20 procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: