Cvetković: Srbija kao pre krize

Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da će Srbija već u prvoj polovini ove godine biti na nivou pre krize, ali problem ostaju nezaposlenost i nizak standard.

Izvor: Beta

Utorak, 01.03.2011.

10:58

Default images

Zbog tog će prioriteti vlade u 2011. godini biti povećanje životnog standarda stanovništva, zaustavljanje rasta nezaposlenosti, ubrzan rast privredne aktivnosti, stabilnost cena i podrška razvoju realnog sektora, rekao je Cvetković na otvaranju "Kopaonik biznis foruma".

Prema rečima Cvetkovića, fokus u budućnosti mora biti na strateškim sektorima koji će predstavljati generatore razvoja izvoza u postkriznom periodu, jer jedino dinamičan rast obima i konkurentnosti srpske privrede predstavlaju realnu osnovu za povećanje zaposlenosti i životnog standarda.

Cvetković je istakao da novi model razvoja Srbije do 2020. ukazuje da, ukoliko želimo održivi rast u narednom srednjoročnom periodu, već danas moramo sprovesti odlučne mere da bi se on ostvario.

"Te mere moraju podsticati strukturne promene koje favorizuju proizvodnju razmenljivih dobara, jer budući rast privrede jedino može biti zasnovan na rastu izvoza", istakao je premijer. Cvetković je ukazao da osnovu za rast izvoza svakako predstavljaju nove investicije koje će država na transparentan i nediskriminatorski način podsticati u narednom periodu.

On je istakao da ulaganja u rast privrede ni na koji način neće umanjiti socijalnu odgovornost vlade i njene napore da zaštiti najugroženije kategorije stanovništva, što se pokazalo i prilikom donošenja odluke o povećanju cene struje.

Prema njegovim rečima svima je jasno da cena struje mora biti ekonomska jer se samo tako može sprečiti propadanje elektroprivrednog sistema i omogućiti investicije.

"Ali, pri tome ne smemo ugroziti životni standard gradjana. Istim principima rukovodićemo se i kada su u pitanju druga povećanja cene energenata ili osnovnih prehrambenih proizvoda", rekao je premijer.

On je dodao da će na taj način biti ostvaren doprinos i makroekonomskoj stabilnosti koju je Srbija uspešno održala u saradnji sa Medjunarodnim monetarnim fondom.

"Zato smatram da sa MMF treba da nastavimo saradnju jer njegovo prisustvo i dalje doprinosi većem stepenu sigurnosti i predvidljivosti za sve učesnike na tržištu".

Premijer je naglasio i da će vlada nastaviti da odgovorno upravlja sredstvima poreskih obveznika i na taj način dodatno unaprediti poslovni ambijent.
Premijer Mirko Cvetković izjavio je da članstvo Srbije u Evropskoj uniji nema alternativu, naglašavajući istorijsku odgovornost sadašnje vlade da u ovoj godini naša zemlja ispuni uslove za kandidata za učlanjenje u EU .

Cvetković je naglasio da članstvo u EU nije nešto što se stiče geografskim položajem već status kandidata Srbija mora da zasluži.

"Visoki standard života u zemljama EU je jedan od ključnih razloga što Evropa nema alternativu ni za ovu vladu ni za ovu zemju i zato je moja odgovornost da odlučno sprovodim reformski proces koji je ova proevropska koalicija zacrtala kao svoj osnovni cilj prilikom formiranja vlade", istakao je premijer.

"Za taj posao nam nesporno treba nova energija, entuzijazam i jedinstvo na kojima ću insistirati kod svih svojih ministara i siguran sam da ćemo ostvariti uspeh u kratkom roku koji je pred nama", dodao je Cvetković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

137 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: