U Srbiji hleb skuplji od svinjetine

Zbog neaktivnosti državnih institucija, kilogram hleba skuplji je od kilograma žive mere tovljenika. Gubitak seljaka po svinji od 100 kilograma je 3.500 dinara.

Izvor: B92

Utorak, 01.03.2011.

10:34

Default images

Stočari iz Srema, koji dobijaju do 115 dinara za kilogram žive mere tovljenika, ne mogu da se ne osete prevareni kada u mesari vidi da je kilogram mesa 500 din.

Slično je i sa ratarima. Oni su, u žetvi, prodali pšenicu za 12 dinara, a danas slušaju argumente pekara koji kažu da zbog visokih cena žita hleb moraju da prodaju i za 60 dinara po vekni.

Prošle godine je u Sremu, na 52.000 hektara proizvedeno više od 210.000 tona pšenice.

“Nemamo mi ništa od toga što je kilogram pšenice dostigao blizu 30 dinara, kada smo je mi prodali za 12”, kaže Zoran Ostojić iz Rume. Ni stočari više nemaju računicu da posluju. Poslednjih desetak godina tov svinja u Sremu je spao na „najnižu granu“. Mnoga tovilišta zvrje prazna sa malim izgledima da uskoro započne novi ciklus tova. I najuporniji su na „izdisaju“.

“Nikada nije bilo da kilogram žive mere svinja bude jeftiniji od kilograma hleba. Eto, mi to doživesmo. Sadašnja cena od maksimalnih 115 dinara kilogram tovljenika je čist gubitak. Država je stočare odbacila kao krmača „trinaesto prase“. A, obećavali se proteklih godina mnogo toga, počev od stabilnijih cena, premije od 30 evra po tovljeniku, jeftiniju hranu, smanjenje uvoza mesa sumnjivog kvaliteta”, čudi se stočar Bogdan Šuljmanac iz Laćarka.

“Stočari samo sedam dana u godini imaju normalan otkup i pravu cenu od 150 dinara za kilogram. To je vreme pregovora oko uvoza mesa. Kada stigne jeftinije uvozno meso, obara se domaća cena koja se zadržava i kada više nema uvoznog mesa”, pojašnjava Bogdan Šuljmanac.

Do pada cena tovljenika došlo je zbog poremećenog odnosa u potražnji svinjskog mesa, a i zbog izostanka nacionalne strategije u stočarstvu, pa samim tim i u proizvodnji svinja, kaže Nenad Budimović, savetnik u Udruženju za poljoprivredu i prehrambenu industriju PKS.

Ciklusi u proizvodnji svinja se ponavljaju svake godine i tačno se zna period kada će doći do pada cena žive stoke. Iz tog razloga neophodno je angažovanje Robnih rezervi, jer bi se na taj način zaštitio stočni fond i naši farmeri, koji se bave ovim poslom. Robne rezerve treba da intervenišu i smire tržište.

Drugi važan faktor je, prema njegovom mišljenju, i ocena kvaliteta svinjskih polutki na liniji klanja. Na osnovu odnosa masti i mesa u polutkama određuje se kvalitet, a samim tim i cena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: