Prosvetari ljuti, tuže Obradovića?

Štrajkački odbori tri sindikata prosvete, koji štrajkuju mesec dana, upozorili su da će, ako im budu umanjene zarade, organizovati potpunu obustavu rada.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 28.02.2011.

15:16

Default images

Uz to će podneti i krivične prijave protiv ministra prosvete Žarka Obradovića i direktora škola.

Ukoliko zaposlenima u štrajku budu umanjene zarade, članice Unije sindikata prosvetnih radnika, Sindikata radnika u prosveti i sindikata "Nezavisnost" potpuno će obustaviti rad 9. marta, a potom 23. marta organizovati protestni skup ispred Vlade Srbije.

Prosvetarima koji su nastavili štrajk posle potpisanog protokola, zarade će biti obračunavane prema časovima efektivnog rada, najavio je pre nekoliko dana Ministar prosvete Žarko Obradović. U zajedničkom saopštenju ta tri sindikata navedeno je da će protiv direktora škola koji sprovedu ministrovo uputstvo o umanjenju zarada biti pokrenut postupak za razrešenje i krivične prijave zbog kršenja zakona i ometanja štrajka.

U saopštenju, u kome se ukazuje na moguće ugrožavanje završetka tekuće školske godine, najavljuje se krivična prijava protiv Obradovića zbog, kako je navedeno, "otvorene i nezakonite zaštite Sindikata obrazovanja Srbije i njenog lidera Branislava Pavlovića, čime ostale zaposlene stavlja u neravnopravan položaj pred zakonom".

Navodi se da zaposleni za vreme štrajka obavljaju sve svoje radne obaveze i ispunjvaju školski plan i program, te ne postoji zakonski osnov za umanjenje zarada.

Kako tvrde sindikati, skraćenje časova na 30 minuta, nije isto što i potpuni prekid rada, te se zbog toga ne može primeniti odredba zakona o štrajku na koju se poziva Minstarstvo prosvete, a prema kojoj zaposleni u štrajku ostvaruju sva prava iz radnog odnosa, osim prava na zaradu.

Sindikat obrazovanja Srbije, jedini je sindikat koji je prihvatio protokol sa vladom i prekinuo štrajk koji je počeo 28. januara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: