Za potragu za zlatom još 20 mil. $

Kanadska kompanija Avala risorsis, koja u opštini Žagubica istražuje reserve zlata, do kraja godine će investirati dodatnih 20 miliona dolara

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.02.2011.

12:16

Default images

Dodatna investicija se odnosi na lokaciju zvanu Korkan u istražnom polju „Jasikovo“, na prostoru od 700 puta 300 metara, gde su geološkim istraživanjima ustanovljene znatne rezerve zlata.

Cilj je da se, saznaju Novosti, definitivno potvrde rezerve ovog plemenitog metala, tačno definiše veličina ležišta i, konačno, donese odluka da li je profitabilno na tom mestu otvoriti rudnik.

“Avala risorsis, u dosadašnjem istraživanju, ima pozitivne rezultate u potrazi za zlatom na ovom području, tokom ove godine nastavićemo sa geološkim istraživanjima”, kaže Džejms Krombi, predsednik kanadske kompanije.

Kako je planirano, Kanađani će, ove godine, ukupno uraditi gotovo 80 kilometara istražnih bušotina, od čega najveći deo, čak 69 kilometara, u okolini Žagubice, gde je angažovano šest bušećih garnitura.

Podsetimo, početkom novembra prošle godine, analizirajući sadržaj bušotine duboke 220 metara, kanadska kompanija ustanovila je srednji sadržaj od 4,3 grama zlata po toni. Nakon tog otkrića, nedaleko od prve bušotine, na dubini od 256 metara, ustanovljen je srednji sadržaj od čak 22,4 grama zlata po toni.

Početkom februara, nedaleko od prve bušotine, na još jednoj lokaciji ustanovljen je, na dubini od 16 do 26 metara, srednji sadržaj zlata od 3,22 grama po toni. Inače, ležišta sa dva grama zlata po toni smatraju se ekonomski isplativim, pod uslovom da taj sadržaj prate i odovarajuće količine rude.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: